IZVANREDNO OBRAĆANJE PREMIJERA Plenković nakon uhićenja Horvata: Većina je stabilna, nema izvanredne situacije ni prijevremenih izbora!

19.02.2022. 13:16:00

POZVAO DORH DA SE OGLASI

Ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat uhićen je u subotu zbog zlouporabe položaja i ovlasti. Upravo to razlog je konferencije za medije premijera Andreja Plenkovića koja je zakazana u 12.30 sati.

Kako se neslužbeno doznaje, radi se o izvidima zbog višemilijunskih nezakonitih poticaja. Uz Horvata, na meti istrage su i bivši ministar Tomislav Tolušić i potpredsjednik Vlade Boris Milošević. Unatoč medijskim napisima, među osumnjičenima nije i ministar Josip Aladrović, doznaje Hina iz izvora bliskih istrazi.

"Nakon ovakvog tjedna gdje smo imali puno događaja - od boravka američkog nosača, operacije NATO-a, paketa kojeg je Vlada donijela zbog rasta cijena energenata, dogovora s EK oko sredstava - zahvaljujući DORH-u imamo novu temu za koju smo saznali iz medija. Jutros očito je napravljen pretres kuće, vidim da je uhićen.

Koliko shvaćam, riječ je o događajima iz 2018. godine, o programaima pomoći koje se odnose na nacionalne manjine. Vidim da se spominju i drugi dužnosnici. To u svakom slučaju je vrlo indikativan tajming, takva žurnost i ažurnost DORH-a. Očekujem da svi potvrdimo da DORH nije pod HDZ-ovom šapom, ali očito je da imaju žurnost..".

Očekujem od DORH-a da kaže javnosti što je toliko žurno da se ide uhićivati ministra, dodao je.

"Netko iz sustava pušta informacije novinarima, kreiraju dojam dramatičnosti. Pozivam DORH da se javno obrati te koja su kaznena djela da se uhiti ministar na dužnosti. Ovo je trenutak u kojem bi glavna državna odvjetnica, kojoj smo dali pozitivnu ocjenu, trebala stati pred kamere i objasniti koji su to razlozi ovakve žurnosti i hitnosti da se uhiti ministar na dužnosti. Vjerujemo da će oni, ako ih imaju, podastrijeti dokaze zašto su se odlučili na ovakav potez. U ovom trenutku meni djeluje nerazmjeran ovaj potez, ali oni, siguran sam, vode računa da rade zakonito", rekao je.

U ovome trenutku djeluje mi nerazmjeran potez s obzirom na predmet koji se radi, dodaje.

"Što se tiče političkih posljedica, prvo - parlamentarna većina je stabilna. Kontaktirao sam sve članove, svi su stabilni i uz Vladu. Nikakva izvanrednost nije na dnevnom redu. Što će se dogoditi s ovim predmetom, vidjet ćemo. Da odmah ispravim krive citate - meni neće oporba smjenjivati ministre. Tko je dobro slušao, mogao je to shvatiti", rekao je. 

"Nema izvanredne situacije, nema prijevremenih izbora. Ovu temu ćemo detaljno ispitati i očekujem da DORH, koji jedini zna o čemu se ovdje radi, radi interesa javnosti i interesa Vlade i svih nas objasne", ističe premijer.

Počela su pitanja novinara, a prvo pitanje je li se čuo s ministrom Horvatom.

S Horvatom se nije čuo, s Aladrovićem i Miloševićem jest i njihov je status u Vladi onakav kakav je i za druge, rekao je Plenković.

Upitan dokad Horvat ostaje u Vladi, Plenković je rekao: "Vidjet ćemo".

"Moram saznati na bilo koji način, a trudit ćemo se to danas shvatiti, o čemu se ovdje radi", rekao je Plenković. Sasvim sigurno je da netko, ako je uhićen, ministar ne može biti, pogotovo ako ostane tamo, dodaje.

"Ja ću pitati njegovog odvjetnika o tome", ističe.

Izvor: Direktno.hr/Foto:FaH/Direktno

Izvorni autor: lš/Direktno.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.