Izvješće o opsadi Mariupolja novinara The Associated Press

31.03.2022. 18:55:00

Kao i kod svakog geopolitičkog sukoba, tako i kod ovog Rusko-Ukrajinskog rata, velik broj dezinformacija preplavi medijski prostor i obiđe svijet. Razne neprofitne novinske organizacije   usmjerene su  na borbu protiv dezinformacija i lažnih informacija o ratu u Ukrajini.  

U nadi   što vjerodostojnijeg  informiranja  o ratnim zbivanjima u Ukrajini  stupili smo u kontakt sa nekolicinom osoba, koji zbog svoje osobne sigurnosti žele ostati anonimni, a koji nam pribavljaju  i dostavljaju necenzurirane  podatke sa terena.

Shodno tome, od naših  neovisnih izvora iz Ukrajine zaprimili smo   sljedeće novinarsko izvješće o opsadi Mariupolja novinara The Associated Pressa koje vam prenosimo u cijelosti :

 

 „MARIUPOL, Ukrajina (AP) - Rusi su nas lovili. Imali su popis imena, uključujući i naše, i približavali su se.

Bili smo jedini međunarodni novinari koji su ostali u ukrajinskom gradu Mariupolju, a više od dva tjedna dokumentirali smo njegovu opsadu ruskih vojnika. Izvještavali smo u bolnici kada su naoružani ljudi počeli vrebati hodnicima. Kirurzi su nam dali bijele pilinge da ih nosimo kao kamuflažu.

Iznenada u zoru upada desetak vojnika: "Gdje su novinari, zaboga?"

Pogledao sam njihove narukvice, plave za Ukrajinu, i pokušao izračunati izglede da su prerušeni Rusi. Istupio sam naprijed da se identificiram. "Ovdje smo da vas izvučemo", rekli su.

Zidovi ordinacije tresli su se od topničke i mitraljeske vatre izvana, pa se činilo sigurnijim ostati unutra. Ali ukrajinski vojnici dobili su zapovijed da nas povedu sa sobom.

___

Mstyslav Chernov je video novinar za The Associated Press. Ovo je njegov izvještaj o opsadi Mariupolja, dokumentiran s fotografom Evgenijem Maloletkom i ispričan dopisnici Lori Hinnant.“

Izvor: PDN/Foto: facebook

Izvorni autor: Krešimir Cestar

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.