Izvođači koji sanjaju veliku Srbiju zbog korone neće nastupiti u Mazinu

21.09.2023. 16:38:00

Veliku buru u javnosti izazvalo je zadnjih dana obilježavanje blagdana Male Gospe, odnosno slave Male Gospojine u mjestu Mazin u općini Gračac, u okviru čega će se održati i koncert na kojem će, kako je rekao jedan od organizatora proslave, Rajko Obradović, nastupiti Dragana Lošić Petrović, ali ne i dvoje kontroverznih pjevača, Žare i Milenko, koji u svojem opusu imaju i pjesme u kojima sanjaju veliku Srbiju. Uz njih troje u Mazinu je trebao nastupiti i Rajko Kojčinović. 

Iako su neki mediji objavili kako je organizator koncerta gračačka podružnica Srpskog narodnog vijeća (SNV), predsjednik čije središnjice je saborski zastupnik SDSS-a Milorad Pupovac, jedan od organizatora proslave Male Gospojine u Mazinu, Rajko Obradović nam je potvrdio kako je ovaj skup prijavljen ispred Vijeća srpske nacionalne manjine Gračaca, a ne SNV-a.

SNV (ni)je organizator

– Ne znam je li došlo do greške u vezi objave da Srpsko narodno vijeće organizira ovu slavu, no to je pogreška, organizator je Vijeće srpske nacionalne manjine Gračaca. Slava sela Mazina je slava Male Gospojine pa smo je ove godine posebno organizirali, budući da je to jedini način da se narod okupi u većem broju. Narod se u četvrtak počeo okupljati oko podneva ispred crkve Mala Gospojina što je uobičajeno jer je radni dan. Očekujemo da nam dođu ljudi iz susjednih općina, Donjeg Lapca, Udbine i Lovinca, a ne znam jesu li došli i mještani Mazina koji žive u iseljeništvu, kaže Obradović koji je potvrdio kako će od najavljenih izvođača pjevati Dragana Lošić Petrović, ali ne i duet Žare i Milenko, te Rajko Kojčinović. 

– Ostala trojica izvođača su nastup u Mazinu morali otkazati zbog zaraze koronom, tako da nisu mogli dobiti propusnice za nastup. Znam da su neki mediji navodili kako ovi pjevači izvode neke po Hrvatsku sporne pjesme. No mislim da s njima dosad nije bilo problema, smatram da su dosad imali korektne pjesme. Koliko znam u njihovim pjesmama nema ništa uvredljivo prema Republici Hrvatskoj, već se radi o izvornim zavičajnim izvođačima, narodnim umjetnicima, ističe Obradović koji je bio i SDSS-ov kandidat na načelnika Općine Gračac na zadnjim lokalnim izborima.

Govoreći o proslavi Male Gospojine u Mazinu i o koncertu spomenutih izvođača načelnik Gračaca, Robert Juko (HDZ), navodi kako je upoznat s najavljenim okupljanjem koje su, kako kaže, organizatori prijavili policiji.

– Okupljanje se održava u naselju Mazin koje je 23 kilometra udaljeno od Gračaca, a prema informacijama koje imam navedeni glazbenici neće nastupiti, nego će nastupiti jedan domaći bend. Kao osoba koja gradi suživot svih stanovnika naše općine ne podržavam nastup glazbenika koji na bilo koji način vrijeđaju građane RH, ističe načelnik Juko.

Foto: APPLE MUSIC

Podržavaju narodne običaje (narodni običaj je veličanje četništva?)

O nastupu u Hrvatskoj izvođača koji pjevaju o velikoj Srbiji pitali smo i predsjednika Koordinacije udruga proizišlih iz Domovinskog rata Zadarske županije Ivicu Mikulića, koji je kazao kako ovo nije prvi puta da srpska zajednica na zadarskom području organizira “derneke i pusta čuda”.

– Kako iz vlasti dopuštaju organiziranje događaja na kojima nastupaju ovakvi izvođači nije mi jasno. Mi iz braniteljskih udruga nemamo ništa protiv toga da se na takvim događajima izvode narodni običaji. Nje mi ništa čudno da događaje s ovakvim izvođačima organizira Srpsko narodno vijeće. Tijekom Domovinskog rata su nas tlačili, ubijali i radili čuda po našim selima, a od 1995., kad su izgubili, misle da smo mi napravili ratne zločine. Rad SNV-a se dobrim dijelom financira iz državnog proračuna, da bi svih ovih godina pojedina gospoda, zahvaljujući novcu koji dobivaju od države, organizirala događaje na kojima nastupaju takvi izvođači i slične događaje, kaže Mikulić koji je rekao kako ga je o nastupu ovih kontroverznih izvođača izvijestio Ivan Šuper, predsjednik ogranka Gračac Udruge branitelja i dragovoljaca Domovinskog rata (UBVDR) koji je već kontaktirao s načelnikom Gračaca i PU zadarskom.

– Preneseno im je kako spomenuti izvođači neće nastupiti u Mazinu, već samo jedan domaći bend. Ne zna koliko je to točna informacija, naglasio je ovaj istaknuti ratni veteran. Pokušali smo u vezi ovoga kontaktirati i Ivana Šupera, ali u tome nismo uspjeli.

Podsjetimo, “Žare i Milenko” izvode četničke pjesme koje vrijeđaju RH i njezine građane. Žare pjeva “Da zna bula kakva je slanina… Ja sam rođen đe džamije nema…”, dok Milenko pjeva o Momčilu Đujiću i četnicima. Izvođači su to koji u svojim pjesmama sanjaju veliku Srbiju i žale za izgubljenim bitkama da je postignu. Žare je prije dueta s Milenkom nastupao u duetu s Gocijem. Duet “Žare i Goci” prije 13 godina trebao je nastupiti u Plaškom u jednom kafiću. Tamo je morala intervenirati čak i PU karlovačka ne bi li spriječila taj sramotni incident veličanja velike Srbije preko njihovih pjesama.

Dragana Losic Petrovic, Foto: Facebook

Izvor: zadarski list

Izvorni autor: Goran Šimunov/Foto: Bujica

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.