‘Ja sam Giorgia!’: Tko je buduća premijerka Italije koja je svojim stajalištima stala na žulj mainstream medijima i Bruxellesu?

26.09.2022. 19:42:00

Nakon jučerašnjih izbora u Italiji, izgledna prva talijanska premijerka bit će Giorgia Meloni. Svjetski su se mediji raspisali o ovoj konzervativki, uglavnom s negativnim naglaskom uz veliku ”brigu ”za ”prava žena u Italiji” s obzirom na stajalište Meloni o pobačaju i njezinoj brizi za očuvanje tradicionalne obitelji. Već je prije izbora bilo jasno da će Meloni, koja je i bila favorit, biti trn u oko mainstream medija ali i šefice Europske komisije Ursule von der Leyen koja se svojim komentarom koji se prije može nazvati prijetnjom, još prije izbora uplela u demokratske izbore u Italiji. Tko je dakle Giorgia Meloni, žena koja je uzburkala duhove na Starom kontinentu?

”Giorgia Meloni opasnost je za Italiju i ostatak Europe”, naslov je teksta na britanskom Guardianu od prije dva dana kada je bilo jasno da je konzervativka Meloni glavna favoritkinja na talijanskim izborima.

Ma meti lijevih medija i Bruxellesa

Lijevi mediji kritiziraju Meloni koja kritizira proabortivnu europsku politiku iako je rekla da zakon o pobačaju koji je u Italiji na snazi već gotovo 50 godina neće dirati. Napadaju ju i zbog neafirmativnog stajališta prema LGBT agendi, isticanju tradicionalnih vrijednosti, protivljenju masovnim ilegalnim migracijama…

Europska komisija voljna je surađivati ​​s bilo kojom demokratskom vladom u cijelom bloku, ali ima ”alate” ako stvari krenu u ”lošem smjeru”, ustvrddila je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen odgovarajući na pitanje o izborima u Italiji prije dva dana.

Meloni je rođena u siječnju 1977. u Rimu u radničkoj obitelji. Otac joj je bio ljevičar koji je napustio obitelj zbog ljubavnice kada je Meloni imala tek godinu dana stoga se pretpostavlja da je pečat njezinim stajalištima dala majka Anna koja je bila konzervativka.

Prije nego je Meloni postala političarka i novinarka, radila je kao dadilja, konobarica, prodavačica…

Od 15. godine u politici

Svoj politički angažman započela je već s 15 godina kada se pridružila Fronti mladih  pokreta Movimento Sociale Italiano (MSI). Njezin tadašnji politički patron Marco Marsilio koji je danas na čelu regije Abruzzo za BBC je kazao:

”Primijetili biste je jer bi na sastancima mladeži spriječila svakoga da joj otme mikrofon…Ranije je imala nesigurnosti, ali možda je to bila njena snaga jer ju je natjeralo da sve dobro prouči prije nego što se uhvati u koštac s problemom”, kaže Marsilio.

Foto: EPA

Svjetski mediji poseban su naglasak stavili na javno dostupan video u kojem tada 19-godišnja Meloni na francuskom jeziku za francusku TV postaju tijekom kampanje u rodnom Rimu, govori kako je Benito Mussolini bio dobar političar jer je sve što je radio – radio za Italiju.

Ozbiljniju političku karijeru započela je 2006. kao članica tadašnje Nacionalne alijanse, stranke slijednice pokreta Movimento Sociale Italiano, postala najmlađa potpredsjednica Zastupničkog doma. Nakon dvije godine, ušla je u vladu tadašnjeg premijera Silvia Berlusconija kada postaje ministrica mladih.

Nacionalna alijansa raspuštena je 2009. godine, a Meloni je 2012. osnovala svoju stranku Braća Italije kojoj je i danas na čelu.

Veze s Berlusconijem

Upravo je bivši premijer Italije u više mandata Berlusconi danas u njezinoj sjeni s obzirom da je njegova stranka u koaliciji s Braćom Italije.

 

Uz Berlusconija je vezan i njezin privatni život. Naime, u dugogodišnjoj je vezi s četiri godine mlađim Andreom Giambrunom koji je TV  voditelj na Berlusconijevoj medijskoj mreži Mediaset.

S njim Meloni ima sedmogodišnju kćer, a u rijetkim medijskim istupima o svom privatnom životu, Meloni je kazala kako joj je nevjenčani partner ljevičar i kako sumnja da će glasati za nju.

 
”Ja sam Giorgia”

”Ja sam Giorgia: Moji korijeni, moje ideje”, njezina je autobiografija koju je izdala 2021. godine. Po uskliku ”Io sono Giorgia” (Ja sam Giorgia) Meloni postala je poznata nakon govora kojeg je održala na rimskoj Piazzi San Giovanni 2019. godine. ”Ja sam Giorgia. Ja sam Talijanka. Ja sam majka. Ja sam Kršćanka!”, uzviknula je tada Meloni.

Kasnije je taj dio njezinog govora postao njezin zaštitni znak, te je Meloni dobro koristila marketinške alate kako bi dospjela do svog političkog cilja.

”Meloni je sada jedina prava politička zvijezda neokaljana spletkama sustava. Naučila je pouke iz neuspjeha tvrdokornog euroskepticizma Le Pen i Salvinija – dapače, distancirala se od Le Pen, puno prije francuskih izbora. Meloni se pozicionirala kao novi tip konzervativca, nazivajući sebe desničarkom a la Tony Blair. Ako je to zbunjujuće, vjerojatno je takva i namjera. Mnoga Melonina stajališta su kontradiktorna. Ona zna da Italiji trebaju fondovi Europske unije, otuda i blaži stav protiv EU. Ali ona se i dalje otvoreno protivi imigraciji i europskom federalizmu, piše Bloomberg.

Meloni je od 2020. na čelu Stranke europskih konzervativaca i reformista. Zapažen je bio njezin govor na Svjetskom kongresu obitelji 2019. u Veroni, a bila je govornica i konvenciji američkih konzervativaca 2022.

U Španjolskoj je prošle godine stajala na pozornici među članovima desne stranke Vox i opisala sebe – ovaj put na tečnom španjolskom – kao ”majku i ženu” koja brani Europu od globalističkih elita, dodaje Bloomberg.

Uzori: Tolkien i Chesterton

U razgovoru za Spectator Meloni je otkrila da joj je inspiracija i J.R.R. Tolkien, a svakog 3. siječnja obilježava njegov rođendan na svojoj stranici na Facebooku.

”Gospodar prstenova’ nije knjiga koja te nečemu uči. To je knjiga koja pomaže otkriti tko ste, a to je sasvim nešto drugo. Iznad svega, Tolkien mi je dao to razumijevanje da moć nije nešto što treba osvojiti, nego da je moć neprijatelj, problem koji morate držati pod kontrolom, na uzici”, poručila je Meloni.

Uzor joj je i genijalni, britki Gilbert Keith Chesterton, engleski književnik, kršćanski apologet, i književnik katoličke obnove. Chestertona su nazivali “princem paradoksa” i “apostolom zdravog razuma”.

Izvor: Narod.hr /Foto: fah

Izvorni autor: Vlatka Polšak Palatinuš

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.