Jadranka Kosor na Badnjak raspravljala o predsjedničkim izborima s Mesićem i Josipovićem

26.12.2019. 18:51:00

Bivša članica HDZ-a i premijerka Jadranka Kosor, na Badnjak je objavila fotografiju s bivšim predsjednicima Stipom Mesićem te Ivo Josipovićem, s kojima je raspravljala o predsjedničkim izborima.

Kosor napadala predsjednicu Grabar-Kitarović

Podsjetimo, Kosor je početkom prosinca na Twitteru također objavila fotografiju s Ivom Josipovićem te je napala aktualnu predsjednicu Republike Hrvatske Kolindu Grabar-Kitarović zbog objave fotografije pokojnog hrvatskog generala Slobodana Praljka.

“Političari koji ne priznaju i ne poštuju presude sudova, uključujući i Međunarodni kazneni sud u Haagu, ne mogu predstavljati državu”, ustvrdila je tada Kosor.

Kosor surađivala s Josipovićem

Ovo nije prvi put da Kosor objavljuje fotografiju s bivšim političkim suparnikom Josipovićem, s obzirom da je isto učinila i krajem studenoga 2018. godina. Tada je uz fotografiju označila Twitter profil Međunarodnog centra Nizami Ganjavi.

Riječ je o organizaciji osnovanoj 2012. godine u Azerbejdžanu, a s ciljem “premošćivanje praznina radi stvaranja inkluzivnog društva”.

Kosor surađivala s Mesićem u IFIMES-u

Odbor povjerenika tog centra između ostalih čine upravo Boris Tadić, Zlatko Lagumdžija i Ivo Josipović, a čiji je suradnik i Jadranka Kosor.

Inače, bivša premijerka Jadranka Kosor zajedno je s bivšim predsjednikom RH Stipom Mesićem bila članica ljubljanskog IFIMES-a na čijem je čelu Budimir Lončar, a napustila ga je nakon što je u medijima objavljeno kako je taj institut vodio bitku protiv predsjednika Haaškog tribunala Theodora Merona koji je oslobodio hrvatske generale i predložio haškog tužitelja Sergea Brammertza na Nobelovu nagradu za mir.

Vrijedi podsjetiti kako je IFIMES 15. listopada objavio dijelove svoje najnovijeg izvješća pod nazivom: Zapadni Balkan 2019: Gura li EU države Zapadnog Balkana u ‘zagrljaj’ Rusije?, a kojeg je prenijela Beogradska Politika ističući kako je po njemu “Hrvatska primjer ne europskog ponašanja”.

Ta organizacija u izvješću je ustvrdila kako se položaj srpske zajednice u Hrvatskoj naglo pogoršao poslije ulaska Hrvatske u članstvo EU, da je u Hrvatskoj na djelu revizija događaja iz Drugoga svjetskog rata te da Židovska zajednica i druge antifašističke udruge samostalno, odnosno odvojeno obilježavaju godišnjicu oslobađanja iz ustaškog logora Jasenovac bez sudjelovanja čelništva hrvatske države.

IFIMES tvrdio da su Grabar-Kitarović i Karamarko “proizvod tuđmanizacije”, a Josipović i Milanović ‘političke žrtve’

IFIMES je također IFIMES također ocijenio kako su zapaženi (pro)fašistički nastupi i govori aktualne predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović (HDZ) i njezino otvoreno miješanje u unutarnje stvari u susjednoj BiH te da Hrvatska ne priznaje legalan i legitiman izbor Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskoga naroda.

Član savjetodavnog vijeća IFIMES-a, bivši general JNA Blagoje Grahovac otvoreno je u jednoj analizi ove organizacije napisao koje osobe moraju nestati s političke scene radi višeg cilja. U njoj 2015.godine dodaje kako je “Tuđman od početnog antifašiste, u svojoj drugoj dobi provodio opću fašizaciju Hrvatske. Tipičan politički proizvod tuđmanizacije su Kolinda Grabar-Kitarović i Tomislav Karamarko, dok su političke žrtve tog procesa već osvjedočeni antifašisti Ivo Josipović i Zoran Milanović”.

Kosor i Mesić članovi kluba klub bivših šefova zemalja nekadašnje Jugoslavije

Jadranka Kosor je i nakon odlaska iz aktivne politige nastavila suradnju s Mesićem iako mu je bila protukandidat na predjedničkim izborima, pa se tako zajedno s njim našla među osnivačima Podgoričkog kluba, koji treba ponuditi zajedničku viziju kako se “Zapadni Balkan” može integrirati u Europsku uniju.

Kosor je prilikom osnutka tog kluba, u veljači 2019. godine, kazala da je riječ o inicijativi za dodatnim građenjem mostova.

“Ne građenjem mostova samo prema EU, već čvršće mostova suradnje između naših država, koji nisu uvijek dovoljno čvrsti i jaki i onakvi kakvi bismo htjeli“, poručila je tada bivša HDZ-ova premijerka.

Izvor: narod.hr/Foto:Twitter, Jadranka Kosor

Autor: