Jandroković na obljetnici Bleiburga: Sjećamo se žrtava, ne slavimo ideologiju

14.05.2022. 10:48:00

Danas se obilježava 77. obljetnica Bleiburške tragedije i Križnog puta hrvatskog naroda u svibnju 1945. godine. Središnja komemoracija Bleiburškim žrtvama održat će se u subotu u Zagrebu i Udbini.

Austrijska vlada je 2019. zabranila ustaške simbole na komemoraciji i HOS-ova obilježja, a zbog ustaških i nacističkih pozdrava osudila je i neke sudionike skupa na Bleiburgu. Iste godine katolička biskupija u Klangenfurtu otkazala je gostoprimstvo hrvatskim biskupima koji su držali misu na Bleiburgu.

Protekle tri godine komemoracije Bleiburške tragedije se održavaju u Hrvatskoj, a nedavno je Austrija i trajno zabranila komemoracije na Bleiburgu.

Na Mirogoju je jutros održava komemoracija za žrtve Bleiburške tragedije. Na molitvu je došao predsjednik Sabora Gordan Jandrović. On kasnije danas ide i na komemoraciju u Udbinu.

Odgovarajući na pitanja novinara o mogućem isticanju ustaških simbola kasnije u Udbini, Jandrović je rekao kako policija postupati sukladno zakonu.

"Mi tamo idemo u dobroj vjeri, komemorirati žrtvu, sjetiti se ubijenih na svirep, podmukao način. Mi ne slavimo poraženu ideologiju ni režim, već se sjećamo žrtve. To smo dužni činiti, to je cilizacijski doseg i to čini i radi svaka demokratska država", rekao je Jandroković.

Izvor: n1/ Foto: n1

Izvorni autor: Hina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.