Jandroković o obuci ukrajinskih vojnika: Došlo je do epskog posrnuća oporbe u Saboru

30.11.2022. 18:49:00

”Dugo sam u Saboru, ovako intelektualno, politički i etički niske razine s kojom se danas susrećemo, oko rasprave o pomoći Ukrajini, ne sjećam se, izjavio je predsjednik Sabora Gordan Jandroković u emisiji Hrvatskog radija “S Markova trga”.

U Saboru je dugo trajala rasprava o sudjelovanju Hrvatske u vojnoj misiji potpore Ukrajini.

”Što se tiče rasprave, mislim da je posrnuće oporbe, epsko. Ovako intelektualno, politički i etički niska razina s kojom se susrećemo, moram priznati da se toga ne sjećam. Ruska Federacija izvršila je agresiju na Ukrajinu. Moramo odlučiti hoćemo li pomoći Ukrajini ili svojim djelovanjem biti na strani agresora, poručuje predsjednik Hrvatskog sabora”, kazao je, prenosi Narod.hr.

“Oporba na strani Milanovića”

Jandroković kaže da je oporba stala na stranu predsjednika Zorana Milanovića te da su zamaglili osnovni cilj rasprave, a to je pomoć Ukrajini.

”Oporba, nemoćna da sama artikulira svoj stav, slijedi predsjednika, ne želi reći jer bi upali u kontradikciju, a s obzirom na to da su potpisali deklaraciju o podršci Ukrajini, skriva se iza argumentacije da je to pravni i ustavni problem. Nijedan oporbeni zastupnik i zastupnica nije u sabornici”, kaže, dodajući da se dio zastupnika boji Milanovića te mimo svojih uvjerenja staje na njegovu stranu.

Kaže da je 17 zemalja najavilo sudjelovanje u različitim formama.

”Nismo mi nikakvi predvodnici koji si crtaju metu na čelu, kao što navodi oporba”.

“Ništa od istražnog povjerenstva za INA-u”

Plan je da se glasuje 15. prosinca.

”Oporbeni zastupnici i zastupnice imaju priliku pokazati koliko su odgovorni i spremni postupiti državnički”, napominje, dodajući da je politički ovo vrlo zahtjevna situacija.

”Primjerice, Most je pobjegao, nema ih uopće u sabornici. Za mene je to politički amaterizam i diletantizam, tvrdi i dodaje da je sve jasno te da ne treba situaciju pokušati razriješiti na Ustavnom sudu”.

Osvrnuo se i na raspravu o aferi INA te moguće osnivanje istražnog povjerenstva.

”Nećemo podržati osnivanje povjerenstva jer su kolege predvođene zastupnikom Nikolom Grmojom prekršile Poslovnik, organizirale očitovanja i saslušanja protagonista iz afera. Bilo je saslušanje ministra Filipovića. Od nastavka njihove politikantske igre neće biti ništa. Time se trebaju baviti istražna tijela i ona to čine”, ističe predsjednik Sabora dodajući da je riječ o pravosudnom, a ne političkom pitanju.

Govoreći o tome hoće li sutra raditi dok bude trajala utakmica Hrvatska – Belgija, kaže da će vidjeti, da imaju raspravu o strategiji turizma do 2030.

A ako Hrvatska prođe, Jandroković kaže da će se sasvim sigurno prilagoditi rad Sabora.

”Od toga neću bježati, korektno je pogledati utakmicu, ljudi navijaju, ne samo saborski zastupnici već svi. Zašto ne bismo napravili takav izuzetak”, zaključuje za kraj.

Izvor: Narod.hr/PDN/Foto: screenshot/HRT

Izvorni autor: vpp/narod.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.