Jandroković prekinuo sjednicu, Mlinarić prozvao Plenkovića: "Teroristima nazivate ljude koji su se borili u Vukovaru dok ste vi jeli kroasane"

08.11.2023. 10:23:00

Nakon kraćeg odmora, zastupnici su se u srijedu vratili u saborske klupe i aktualnim prijepodnevom Sabor je počeo novu sjednicu koja će trajati do sredine prosinca.

Aktualnim prijepodnevom Sabor je počeo novu sjednicu, prenosi Dnevnik.hr.

10:17 Završila je stanka.

10:11 U Saboru je u tijeku stanka.

10:10 Ni DORH ni SOA nisu napad ispred Vlade jasno nazvali terorističkim, kazao je Mlinarić i poručio Plenkoviću: "Vi nazivate teroristima ljude koji su se borili u Vukovaru dok ste vi jeli kroasane." 

10:05 Predsjednik Sabora Gordan Jandroković je prekinuo sjednicu Sabora nakon što su se proječkali premijer Andrej Plenković i Stipo Mlinarić iz Domovinskog pokreta zbog onoga što je premijer spomenuo u odgovoru Mlinarićevu stranačkom kolegi.

"Vidim da Predsjedništvo DP-a podržava ljude koji su osuđeni na kaznu zatvora i uvjetno, a vi ste to kao politička stranka 2020. pokazali, podržali teroristički napad. To je vaš prvi okvir. Drugi je ovo što radi vaš predsjednik Ivan Penava, koji bi a la carte primao ljude u Vukovar na Dan sjećanja."

"Može doći samo netko tko je po njegovom guštu. To je novi moment u suvremenoj hrvatskoj političkoj povijesti, gdje bi jedna stranka određivala svima u Hrvatskoj tko može doći u Vukovar. To su dva vaša okvira koji su bitni za javnost: A) Podržavate teroriste, B) Ne biste puštali sve Hrvate da dođu u Vukovar dati počast svim žrtvama"; kazao je Plenković.

10:00 "To je novi moment u Hrvatskoj - da bi nam jedna stranka određivala tko bi mogao dolaziti u Vukovar", kazao je premijer Andrej Plenković u odgovoru Danijelu Spajiću iz Domovinskog pokreta, koji je govorio o poželjnosti i nepoželjnosti pojedinih ljudi u Hrvatskoj, a usmjerio se na ilegalne migracije.

U Hrvatsku je u zadnjih deset mjeseci ušlo oko 55.000 ilegalnih migranata i više se ne zna gdje su ti ljudi, gubi im se svaki trag, ustvrdio je Spajić.

"Što se tiče nezakonitih migracija, Vlada je usvojila izvješće o stanju nezakonitih migracija. Mi smo učinili maksimalni napor da Hrvatska uđe u šengenski prostor, vi po tome niste napravili ništa', dodao je Plenković.

9:50 Prvo pitanje postavio je Furio Radin, a uputio ga je ministru znanosti i obrazovanja Radovanu Fuchsu. Zanimalo ga je zašto se u Zakonu o hrvatskom jeziku nije vodilo računa o oznakama mjesta koja su u pojedinim dijelovima Hrvatske i na hrvatskom i na talijanskom jeziku.

"Zakon predviđa da se toponimi pišu na prvom mjestu na hrvatskom jeziku, a onda i na drugom jeziku kako je to uređeno i nekim drugim zakonima", kazao je Fuchs.

9:45 Zastupnica Karolina Vidović Krišto tražila je da se špto prije raspravlja o arbitraži u Washingtonu oko Agrokora što je predsjednik Sabora Gordan Jandroković odbio, a Željko Sačić iz Hrvatskih uverenista tražio je da se raspravlja o, kako je kazao, "trovanju hrvatskih građana".

9:30 Pitanja premijeru Andreju Plenkoviću i ministrima postavit će 40 zastupnika.

Prošli put u Saboru Plenković je bio kada je podnosio Godišnje izvješće Vlade, koje je ostalo upamćeno prema lupanju saborske oporbe.

9.15 U šest radnih tjedana zastupnike očekuje opsežan dnevni red na kojemu je, za sada, 185 točaka, a izvjesno je da će se dopunjavati i novima.

Među njima, predsjednik Sabora Gordan Jandroković izdvaja državni proračun za iduću godinu, zadnji proračun ovog mandata, potom zakone o hrvatskom jeziku i o državnim nekretninama, te raspravu o zaključku i izvješću o ilegalnim migracijama.

O ilegalnim migracijama Sabor će raspravljati na zahtjev svog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, u četvrtak.

Prema izvješću koje je pripremila Vlada, u prvih deset mjeseci ove godine, policija je evidentirala oko 62.500 postupanja vezano za nezakonite prelaske granice, što je za 73 posto više u odnosu na isto lanjsko razdoblje, no unatrag dva mjeseca vidljiv je pad broja nezakonitih prelazaka.

Sve osobe za koje se utvrdi da su nezakonito ušle u Hrvatsku obrađene su i unesene u EURODAC bazu podataka, navodi Vlada.

Povećanje nezakonitih migracija donijelo je povećanje broja tražitelja azila - u deset mjeseci evidentirano ih je 60.440, što je gotovo pet puta više nego u cijeloj prošloj godini.

Gotovo svi oni ne zadržavaju se u Hrvatskoj, a njih čak 47 posto ne postupa po uputama policije i nikada se ne prijave u prihvatilišta za tražitelje međunarodne zaštite u Zagrebu ili Kutini.

Uz Vladine prijedloge, na dnevnom redu Sabora je i više od stotinu točaka koje je predložila oporba. Među njima je i prijedlog za opoziv ministrice poljoprivrede Marije Vučković koji su potaknuli Hrvatski suverenisti tvrdeći da se mjerama protiv afričke svinjske kuge uništava tradicionalno svinjogojstvo. Oporbeni prijedlog Vlada je odbila, tvrdeći da se zasniva na manipulacijama i dezinformacijama.

Izvor: Dnevnik.hr/PDN/Foto:video screenshot/Dnevnik.hr

Izvorni autor: PDN/Dnevnik.hr/A.Ž.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.