Jandroković u Litvi: 'Rusija je prijetnja globalnoj sigurnosti'

02.06.2023. 18:42:00

Jandroković je izrazio uvjerenje da će novi samit ove jeseni biti jednako uspješan i pozvao na produbljivanje međuparlamentarne dimenzije potpore Ukrajini, dodaje se u priopćenju

Rusija je prijetnja globalnoj sigurnosti, a Ukrajinu treba nastaviti podupirati, rekao je predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković na sastanku predsjednika parlamenata država članica NATO-a u petak u Vilniusu, priopćio je Hrvatski sabor, prenosi 24sata.

Jandroković je istaknuo kako danas najznačajniju prijetnju globalnoj sigurnosti predstavlja višestruko negativno djelovanje Rusije, koja to čini različitim metodama: od utjecaja putem posrednika i prisile do agresije i pripajanja teritorija. Matricu djelovanja Rusije u Ukrajini usporedio je s iskustvom koje je Hrvatska prošla u agresiji prije tri desetljeća i pohvalio je prilagodljivost, vještine i snagu ukrajinskih vojnika i civila, navodi se u priopćenju. 

Zagreb je u listopadu prošle godine bio domaćin Prvog parlamentarnog samita Krimske platforme, a idući samit održat će se ove godine u Pragu. 

Uspješan samit

Jandroković je izrazio uvjerenje da će novi samit ove jeseni biti jednako uspješan i pozvao na produbljivanje međuparlamentarne dimenzije potpore Ukrajini, dodaje se u priopćenju. 

Podsjetio je da će se u Hrvatskoj u listopadu održati donatorska konferencija za razminiranje Ukrajine i da naglasio da Hrvatska, zahvaljujući svom ratnom iskustvu, može konkretno pomoći toj zemlji. 

"Zbog istog smo iskustva i među najsnažnijim zagovarateljima osiguravanja pravde za žrtve rata", rekao je Jandroković u govoru na panelu "Snažna i neovisna Ukrajina: dugoročni plan potpore za Ukrajinu". Opisao je Ukrajinu "branikom zapadnih vrijednosti" i pozvao na nastavak potpore Ukrajini.

Izvor: 24sata/Foto:video snimka zaslona/24sata

Izvorni autor: PDN/24sata/HINA

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.