JAVNA ISPRIKA I ISPRAVAK OBJAVLJENE INFORMACIJE VEZANO ZA GOSPODINA DARINKA DUMBOVIĆ

01.10.2021. 11:42:00

Na adresu Udruge hrvatskuh branitelja RH-a, nakladniku Portala dnevnih novosti stigao je zahtjev za objavu ispravka objavljene informacije i javne isprike, a koja se odnosi na objavljeni članak od 27.08.2021. godine pod nazivom "Darinko Dumbović 150.000 kn novca za pomoć nakon potresa podijelio suradnicima?" koji je preuzet od strane našeg  autora Krešimira Cestara sa službenih stranica N1 portala, a glavni autor članka se navodi Jutarnji list.

JAVNA ISPRIKA I ISPRAVAK OBJAVLJENE INFORMACIJE

U navedenom članku pod nazivom "Darinko Dumbović 150.000 kn novca za pomoć nakon potresa podijelio suradnicima?"  od 27.08.2021. godine, navodi se da su pročelnici,koalicijski partneri i bliski suradnici bivšega gradonačelnika Petrinje Darinka Dumbovića, krajem ožujka dobili od grada subvencije za svoja obiteljska poljoprivredna gospodarstva (OPG).

  • Nije točna tvrdnja iz članka da je gospodin Darinko Dumbović dao novčanu pomoć svojim suradnicima niti bilo kome drugome, niti je na bilo koji način utjecao na raspodjelu novčane pomoći koju je Grad Petrinja davao temeljem Javnog poziva za Obiteljska poljoprivredna gospodarstva. 

U sadržaju istog članka navodi se: 'Zbog toga, između ostalog, kako neslužbeno doznaje list, Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) već nekoliko tjedana provodi izvide u petrinjskoj gradskoj upravi.'

  • Nije istina da se protiv Darinka Dumbović vodi bilo kakav kazneni postupak pred USKOK-om ili bilo kojim drugim državnim organom gonjenja.

Netočne i neistinite su činjenice naznačene u nastavku objave gdje se navodi:
„S druge strane, neki OPG-ovi kojima je pomoć bila itekako potrebna jer su im gospodarstva teško stradala u potresu novac nisu dobili iako su se prijavili na javni poziv koji je grad raspisao krajem veljače. "

Kako se ovdje radi o novinskom članku koji je nastao korištenjem informacija sa drugih portala, to nema sumnje da je gore citirana rečenica rezultat tvrdnje da je supružnika Miroslava i Slavice Leci izvršio prijavu na poziv i nije dobio pomoć.

  • OPG Miroslav Leci nikada nije podnio prijavu na Javni poziv za dodjelu pomoći obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima.

Gosp. Darinko Dumbović za dokaz o istinitim tvrdnjama, pribavio je službenu informaciju Grada Petrinje i to od Upravnog odjela za financije i nabavu Klasa: UP/I-008-04/21-01/08, Ur. broj: 2176/06-05/1-21-2 od 22. rujna 2021. godine iz koje informacije je razvidno da se OPG Miroslav Leci nije javio na Javni poziv za podnošenje prijava u svrhu raspodjele donacijskih sredstava prikupljenih za ublažavanje i djelomično uklanjanje posljedica potresa na području Grada Petrinje.


Novinarskim ne namjernim propustom već povjerenjem prema izvorima sa drugih medijskih portala, nije napravljena od strane nas provjera gdje se moglo odmah doznati da su svi koji su podnijeli prijavu na Javni poziv ispunjavali uvjete i dobili pomoć, te da nitko nije bio eliminiran i ostao bez pomoći.

Ovim putem se javno ispričavam gosp. Darinku Dumbović zbog doživljene neugodnosti i brojnim upitima kao i neugodnim primjedbama nakon objave spornog članka.

Dražen Šemovčan, glavni urednik PDN-a i predsjednik UHB RH

Izvorni autor: Dražen Šemovčan/PDN/UHB RH

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.