Javnost isključena sa suđenja Josipu Ćeliću

15.01.2020. 16:31:00

Ćelić se pobrinuo da se suđenje ne odvija pred očima javnosti tražeći od suda izuzeće medija, a sutkinja Magda Troskot njegovu je zahtjevu udovoljila, pozivajući se na Zakon o policijskim poslovima i ovlastima

Na Prekršajnom sudu u Zadru jučer je započelo suđenje bivšem zamjeniku ravnatelja policije, Josipu Ćeliću, kojega su zadarski policajci u ožujku prošle godine zaustavili zbog prebrze vožnje kroz Briševo. Slučaj je ovo za kojeg je javnost saznala zahvaljujući medijima koji su otkrili i zataškavanje Čelićeve vožnje u Zadarskoj županiji, a koja je, prema policijskoj snimci, bila trostruko brža od dozvoljene. No, snimka je kasnije nestala iz policijske evidencije, zbog čega je MUP sazvao novinsku konferenciju na kojoj je glavni ravnatelj policije, Nikola Milina, izjavio da su odmah po saznanju da postoji indicija o neprocesuiranju prometnog prekršaja zamjenika glavnog ravnatelja policije oformili tim koji je proveo analizu ovog događaja.

Ćelić je tada podnio ostavku na svoju dužnost, no kako je utvrđeno, za ovaj prekršaj nije odgovarao. Čini se kako je to bilo najbezbolnije rješenje za njega i MUP, no pravorijek događaja koji je uznemirio javnost, s obzirom da je riječ o visokom policijskom dužnosniku, ipak će donijeti sud.

Ćelić se je ipak pobrinuo da se suđenje ne odvija pred očima javnosti tražeći od suda izuzeće medija. Kada smo, naime, jučer u 12.30 sati ušli u sudnicu Prekršajnog odjela zadarskog Općinskog suda, sutkinja Magda Troskot udaljila nas je s ročišta, a na naše pitanje zašto ne možemo izvještavati s ročišta, odgovorila da je obrana to tražila te se pozvala na Zakon o policijskim poslovima i ovlastima.

Šteta što je javnost ostala zakinuta za detalje ovog suđenja, ponajprije zbog prethodnog pokušaja zataškavanja prebrze vožnje drugog čovjeka Ravateljstva policije.

A o tome da je Ćeliću ovaj slučaj zacijelo neugodan, kazuje i podatak da ga jučer ispred zadarskog suda nismo niti prepoznali zbog njegova prilično drugačijeg izgleda. Ne tvrdimo da je poprilično bujnu bradu pustio želeći izbjeći kamere medija, no s novim izgledom doista je jedva prepoznatljiv.

Svejedno, sačekat ćemo sudsku presudu u njegovu slučaju kako bismo vidjeli je li sud, i kako, sankcionirao prekršaj onoga koji bi, po vokaciji, trebao biti primjer drugima. Naime, želeći umanjiti štetu ovog slučaja, u MUP-u su još u listopadu najavili istragu radi utvrđivanja činjeničnog stanja. Izvanredni nadzor naložio je tada glavni ravnatelj policije Nikola Milina, poručujući da žele provjeriti informacije objavljene u medijima o navodnom neprocesuiranju počinjenog prekršaja prekoračenja brzine kretanja vozilom u naseljenom mjestu i pokušaju zataškavanja navedenog od strane zamjenika glavnog ravnatelja policije Josipa Ćelića.

Milina je tada kazao kako su tijekom provedenog izvanrednog nadzora obavljeni razgovori sa svim policijskim službenicima i rukovoditeljima koji su bili upoznati, odnosno koji su mogli ili trebali biti upoznati s predmetnim postupanjem te je izvršen uvid u postojeću pisanu i video dokumentaciju slučaja.

Josip Ćelić promijenio izgled

O tome da je Ćeliću ovaj slučaj zacijelo neugodan, kazuje i podatak da ga jučer ispred zadarskog suda nismo niti prepoznali zbog njegova prilično drugačijeg izgleda, odnosno poprilično bujne brade

Izvor: zadarskilist.hr/Foto:MARKO PRPIĆ/PIXSELL

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.