Je li Kovačević za Milanovića ono što je Zdravko Mamić bio za Grabar Kitarović?

21.09.2020. 17:29:00

U neobično otvorenom istupu nakon izbijanja afere Janaf predsjednik Republike Zoran Milanović izrazio je čuđenje jer istražitelji nisu krenuli s uhićenjima u trenutku u kojem je šef ove državne tvrtke Dragan Kovačević navodno primio dva milijuna kuna mita. Zapitao se 'koga su čekali uhvatiti, američkog predsjednika?' i za svaki slučaj dodao da mu 'ova istraga nije jasna'

No Milanović je dao do znanja i da je s uhićenim Kovačevićem 'bio dobar', pa je javnosti posredno dao do znanja da bi se i njegovo ime moglo pojaviti u transkriptima koji jedan drugoga sustižu u medijima. I time otvorio niz pitanja, no jedno je ključno: je li trebao biti službeno obaviješten da je u kontaktu s osobom koju se prati i prisluškuje?

Negativan odgovor zasad su dali svi upitani - od raznih stručnjaka za sigurnost do predsjednika Županijskog suda u Zagrebu Ivana Turudića, pa čak i bivšeg Milanovićeva stranačkog kolege Arsena Bauka. 'Logički gledano, ne bi trebalo obavještavati nekoga da je netko drugi pod mjerama, to je informacija koju zna uski krug ljudi i što je taj krug uži, to je manja vjerojatnost da će one biti provaljene', rekao je Bauk i Milanoviću uputio rečenicu koju je sam izgovorio prije nego što je postao predsjednik.

'Neka pazi s kim se druži.'

Žarko Puhovski: Dragan Kovačević načelno nije netko s kime se predsjednik ne bi smio družiti, makar je učestalost kontakta pitanje ukusa

Žarko Puhovski: Dragan Kovačević načelno nije netko s kime se predsjednik ne bi smio družiti, makar je učestalost kontakta pitanje ukusa

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

Politički analitičar Žarko Puhovski za tportal kaže da je potpuno nepojmljiv postupak u kojemu predsjednik države ocjenjuje policijski postupak koji još uvijek traje.

'A to da on u istoj rečenici uz kaznene radnje spominje američkog predsjednika, to je potpuno skandalozno. Da ga netko ozbiljno shvaća, već bismo imali demarš američkog veleposlanstva. Naprosto se to ne radi: američkog predsjednika - pa makar to bio Trump, za kojega nemam simpatije - ne spominje se u istoj rečenici s lokalnim kriminalcima', smatra Puhovski.

'Milanović pritom vjerojatno misli na sebe i vjeruje da je cijeli postupak pokrenut zbog njega. Paranoja je, kao što znamo, profesionalna bolest političara', dodaje sugovornik tportala.

Davorko Vidović, Zoran Milanović i Dragan Kovačević 2008. na konvenciji SDP-a

Davorko Vidović, Zoran Milanović i Dragan Kovačević 2008. na konvenciji SDP-a

Izvor: Pixsell / Autor: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Predsjednikov istup ocjenjuje 'nekontroliranim' jer se vjerojatno želio izvući iz situacije u kojoj s uhićenim Kovačevićem nije imao samo privatne, nego i poslovne kontakte.

'Vjerojatno su bili u češćim kontaktima'

'Oni su jedno vrijeme bili susjedi tamo u BCI-ju, kod hotela International, prema tome vjerojatno su bili u češćim kontaktima', upozorava Puhovski i također se izjašnjava protiv mogućnosti da bi predsjednik trebao biti obaviješten da je u kontaktu s osobom pod mjerama.

'U svakom slučaju ne bi trebao znati o tome dok se akcija događa jer u krajnjoj liniji ne znamo hoće li ta osoba biti sastavnim dijelom kaznenog kolopleta. Ni u koga ne moramo bespogovorno vjerovati, pa ni u predsjednika. No neposredno prije same objave, odnosno zaključenja akcije, možda bi eventualno trebao biti obaviješten kako bi mogao reagirati', smatra Puhovski.

Kolinda Grabar Kitarović, bivša predsjednica

Kolinda Grabar Kitarović, bivša predsjednica

Izvor: EPA / Autor: ANTONIO BAT

U dijelu javnosti pojavile su se usporedbe ovog slučaja s otkrićem da se bivša predsjednica Kolinda Grabar Kitarović sastajala s kasnije osuđenim i odbjeglim Zdravkom Mamićem, čak s njime navodno slavila rođendan i primala darove dok je bio praćen i prisluškivan. Zbog toga je ona svojedobno pokrenula veliku čistku u obavještajnoj zajednici.

Grabar Kitarović govorila je premalo, Milanović previše

'Slučajevi imaju neke sličnosti, ali još veće razlike. Prije svega, bivša predsjednica je o tome govorila premalo, a sadašnji predsjednik previše', smatra Puhovski.

'Ne radi se o osobama istog ranga, naravno: Dragan Kovačević načelno nije netko s kime se predsjednik ne bi smio družiti, makar je učestalost kontakta pitanje ukusa. Predsjednik nije morao znati da se on nalazi u nekoj korupcijskoj hobotnici - mogao je da je pazio, ali nije. S druge strane, Zdravko Mamić osoba je s kojom se predsjednik ili predsjednica nipošto ne bi smjeli družiti i to je jasna razlika, on je odavno bio sumnjiv u kaznenom smislu i to se vidjelo iz helikoptera', objašnjava Puhovski.

Na pitanje može li Zoran Milanović imati neugodnosti ukoliko se u javnosti pojave transkripti u kojima se on osobno spominje, ili sudjeluje u razgovoru, sugovornik tportala odgovara originalno:

'Da, vjerojatno može imati neugodnosti. Ali nitko Milanoviću ne može stvoriti neugodnosti kakve sam sebi stvara.'

Izvor: tportal.hr/Foto: Montaža: Neven Bučević/tportal

Izvorni autor: Damir Petranović

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.