Je li Lisičansk pao u ruske ruke? Ukrajina tvrdi da nije, no Rusi objavili snimku iz središta grada

03.07.2022. 09:55:00

Ukrajinski istočni grad Lisičansk pao je u ruske ruke, tvrde ruski izvori. S druge strane, ukrajinski tvrde da grad nije pao.

Ukrajina kaže da su njezine snage izložene snažnim ruskim napadima u tom gradu, no inzistiraju na tvrdnji da grad nije zauzet.

Međutim, separatisti koje podržava Rusija, kažu da su uspješno ušli u grad i stigli do njegovog središta.

Ruski mediji prikazali su video snimke separatističkih ili ruskih snaga kako paradiraju ulicama.

Ruski izvori također su objavili video snimku sovjetske zastave koja je navodno postavljena na uništeno administrativno središte grada, ali to nije potvrđeno.

To je posljednji grad pod ukrajinskom kontrolom u Lugansku, dijelu industrijske regije Donbas. Rusija je prošlog mjeseca zauzela obližnji grad Severodonjeck.

Rodion Mirošnik, veleposlanik u Rusiji promoskovske odcijepljene Narodne Republike Lugansk, rekao je za rusku televiziju da je Lisičansk ”stavljen pod kontrolu”, ali ”još nije oslobođen”, javlja BBC.

Slike čečenskih i ruskih vojnika unutar grada podijelio je bloger Rob Lee.

Ostali napadi

U isto vrijeme traju napadi i na grad Karkiv na sjeveru Ukrajine, ali i na jugu u Mikolajivu, koji je na ključnoj ruti prema lučkom gradu Odesi, odjekuju eksplozije.

Eksplozije su uslijedile dan nakon što su Rusi optuženi za ubojstvo više od 20 ljudi u raketnom napadu na stambeni blok u blizini Odese.

U subotu je bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko rekao da je protuzračna obrana njegove zemlje oborila ukrajinske projektile, iako nije precizirao gdje.

”Provociraju nas… Prije tri dana, možda nešto više, s teritorija Ukrajine pokušan je udar na vojne objekte na bjeloruskom teritoriju”, rekao je.

U najnovijem obavještajnom izvješću, Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva optužuje Rusiju za korištenje protubrodskih projektila iz sovjetske ere ”u sekundarnoj ulozi kopnenog napada” – a ne za ono za što su dizajnirani. Projektili Kh-22 i Kh-32 “vjerojatno” su bili oni koji su ubili mnoge civile u Kremenčuku i Odesi, kaže ministarstvo.

Slovjansk, veliki grad Donbasa koji drže ukrajinske snage, također je ponovno granatiran od strane Rusa.

Izvor: Narod.hr/PDN/Foto:montaža/Narod.hr/Fah

Izvorni autor: vpp/narod.hr/BBC

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.