Je li ovo sastanak na kojem je tajno dogovoren trojni pakt koji je razbjesnio Francuze?!

19.09.2021. 18:20:00

Samo nekoliko dana prije susreta s Macronom, australski premijer sastao se s Bidenom i Johnsonom

Australski premijer Scott Morrison u nedjelju je izjavio kako je Australija bila “duboko i ozbiljno” zabrinuta da podmornice koje joj je Francuska obećala isporučiti neće moći ispuniti australske strateške interese. “Bili smo vrlo jasni da ćemo donijeti odluku na temelju našeg strateškog nacionalnog interesa”, rekao je.

Čak i nakon što je Francuska u petak povukla svojeg veleposlanika u Canberri na konzultacije - izraz strahovitog bijesa francuske diplomacije zbog otkazivanja ugovora za izgradnju flote podmornica u korist američke i britanske tehnologije - Australija nije ni u jednom trenutku ponudila ispriku, nego samo izrazila razumijevanje i žaljenje.

Bez jasne najave

“Razumijemo duboko razočaranje Francuske našom odlukom”, objavilo je australsko ministarstvo vanjskih poslova u subotu. “Australija jako cijeni svoj odnos s Francuskom, koja je važan partner u Indo-Pacifiku. To se neće promijeniti.”

Francuski veleposlanik Jean-Pierre Thébault bio je još uvijek bijesan u subotu navečer, kada se ukrcavao na let za Pariz. “Mislio sam da smo kompići”, rekao je, koristeći se izrazom iz australskog slenga “mates” za prijatelje, “a dobili smo nož u leđa”. Iako Morrison tvrdi da je australska zabrinutost oko francuskog programa izgradnje bila jasno iznesena, Thébault je izjavio kako “ni u kojem trenutku, ni na koji način” Francuska nije dobila jasan signal da će se ugovor raskinuti.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron susreo se s Morrisonom u lipnju, a australski premijer ostavio mu je dojam da su se razumjeli oko rješavanja aktualnih problema u programu izgradnje podmornica - problema koji su nastali jer Canberra nikako nije htjela nuklearne podmornice. Macron je potom nahvalio buduće partnerstvo s Australijom koje je trebalo trajati desetljećima.

Francuski predsjednik izjavio je da će isporučene podmornice "ojačati položaj Australije i pridonijeti njenu suverenitetu i strateškoj autonomiji".

To se dogodilo samo nekoliko dana nakon što se Morrison pridružio britanskom premijeru Borisu Johnsonu i američkom predsjedniku Joeu Bidenu na trilateralnom sastanku na marginama summita G7 u Cornwallu. Sada se vjeruje da su trojica čelnika na tom sastanku razgovarala o planovima suradnje oko obrane, što je dovelo do konačne objave takozvanog pakta Aukus, piše Guardian.

image
Boris Johnson, Joe Biden i Scott Morrison na G7 sumitu u Cornwallu
 AFP

Macron je povukao i ambasadora iz Washingtona, prvi put u povijesti odnosa tih dviju država, no zato je ostavio ambasadora u Londonu. Diplomatski izvori vjeruju da je time poslao dvije poruke Britancima, koja su gotovo jednako uvredljive kao i da ga je opozvao: “Od vas nismo drugo ni očekivali”, jedna je od njih, a druga je: “Vi ste ionako nebitni”. Britanija na tu poruku nije javno reagirala, a nova britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss kazala je u nedjelju kako trojni pakt Aukus - između Australije, UK i SAD-a - pokazuje koliko je London predan stabilnosti u regiji Indo-Pacifika.

Radna mjesta u UK

U komentaru objavljenom u britanskom Telegraphu ministrica Truss je nahvalila sporazum kao nešto što neće samo ispuniti apstraktne ciljeve vanjske politike nego će i stvoriti stotine novih radnih mjesta u britanskim brodogradilištima i tvornicama. Unatoč najavama ministrice, britanska uloga u izgradnji osam nuklearnih podmornica za Australiju tek se treba definirati u narednih 18 mjeseci.

Australija bi prve nuklearne podmornice iz novog partnerstva mogla očekivati tek oko 2040. godine, a do tada će ovisiti o zastarjelim konvencionalnim podmornicama klase Collins. Australski ministar obrane Peter Dutton izjavio je u nedjelju za Sky News kako bi privremeno rješenje moglo biti uzimanje nuklearnih podmornica u najam od Britanije ili Sjedinjenih Država. “Tako bismo imali priliku obučiti naše mornare, pružiti im vještine i znanje”, rekao je i ministar financija Simon Birmingham, koji je naglasio da bi najam podmornica omogućio i dogradnju infrastrukture mornaričke luke u Perthu, koja će biti potrebna za redoviti rad i održavanje podmornica.

Australska politika duboko zazire od nuklearne tehnologije, koja je izrazito nepopularna u javnosti, zbog čega su inicijalno i odbili francusku ponudu izgradnje nuklearnih podmornica. Sve francuske moderne podmornice, poput napadačkih podmornica Barracuda, dizajnirane su s nuklearnim pogonom, no Canberra je 2016. inzistirala da im Francuska mora isporučiti iste te podmornice, samo s konvencionalnim pogonom na dizelsko gorivo.

“Razumijem francusko razočaranje, ali australski interesi moraju biti na prvom mjestu”, izjavio je Morrison u nedjelju. “Moraju biti na prvom mjestu i bili su na prvom mjestu i najbolje im služi trostrano partnerstvo koje sam sklopio s predsjednikom Bidenom i premijerom Johnsonom”.

Izvor: jutarnji.hr/Foto:AFP

Izvorni autor: Ivan Fischer

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.