‘JE LI TAKO DRAGI MEDO?’ Odvjetnik pripadnika HVO-a o prošlosti našeg ministra: ‘Zapovijed ti je izdao general Crnjac’

24.01.2023. 19:10:00

Za očekivati je bilo da će se nakon odluke Ustavnog suda koji je prihvatio tužbu jednog pripadnika HVO-a (inače klijenta odvjetnika Mate Knezovića) hrvatska javnost ponovno uzburkati.

Ovom je bivšem vojniku, naime, poništena odluka Vrhovnog upravnog suda koji mu nije priznao prava i povlastice koje uživaju hrvatski ratni vojni invalidi, pripadnici Oružanih snaga RH. Time je, pretpostavlja se, ostavljena mogućnost i ostalim pripadnicima HVO-a koji su digli tužbe – da dođu do svojih prava.

O svemu se oglasio najprije odvjetnik Mate Knezović, a onda priopćenjem i Ministarstvo hrvatskih branitelja. To se priopćenje nikako nije svidjelo odvjetniku Knezoviću koji je reagirao na dopis ministarstva, obraćajući se pritom ministru Tomi Medvedu sa “dragi Medo”:

“Dragi Medo…”

“Nakon jučerašnjeg priopćenja Vašeg ministarstva, kao reakcija na odluku Ustavnog suda Republike Hrvatske, koja se odnosi na kršenje temeljnih ljudskih prava 100% hrvatskog ratnog vojnog invalida I. grupe, s njegom i pomoći I. grupe i ortopedskim dodatkom I. stupnja, prema pravomoćnom rješenju izdanom od Republike Hrvatske, Ministarstva obrane RH 1. travnja 1997. godine.

Cijela hrvatska javnost zna da se radi o gospodinu Ivi Lamešiću. Ovim putem još jednom pozdravljam svog klijenta, a vašeg neprijatelja, koji “ugrožava” državni proračun. Naime, narikače (početak naricanja označila je Slavica Lukić, novinarka Yu-lista, a naricanje si nastavio ti dragi Medo, te cjelokupna ožalošćena Yugo-siročad), zbog Ive Lamešića i drugih zlih Hrvata podrijetlom iz Bosne i Hercegovine”, napisao je Knezović.

U nastavku se ministru ponovno obratio sa “dragi Medo”:

Usporedio ministra Medveda s “narikačama i jugofilima”

“Tebi Medo (i narikačama) nije važno što je moj klijent hrvatski branitelj, što su mu mjerodavna tijela izdala potvrde, rješenja, odlikovanja, priznali prava kao hrvatskom branitelju i hrvatskom ratnom vojnom invalidu iz Domovinskog rata. Tebi je, dragi Medo, važno da se nikako ne smije dopustiti da moj klijent (i drugi neprijatelji koje ste vi označili kao HVO) živi u miru i ostvaruje svoja prava. Dragi Medo, nije Ti važno ni to što se radi o najtežem ratnom stradalniku za koje su tvoji (ne)časni prethodnici (u likovima Predraga Matića, Jadranke Kosor, Tomislava Ivića i Ivice Pandžića) tvrdili da su svi 100 % invalidi, pa i oni iz HVO-a, potpuno riješeni i da uživaju sva prava. Naravno, svaki razuman čovjek mora se pitati kako se smije mirno uživati prava ako su narikače i drugi yugofili rekli da je neki čovjek HVO? Ti, dragi Medo, vjerno nastavljaš i provoditi politiku Matića, Jace, Pandžića, Mesića i sličnih…

“Dragi Medo”, stoji u nastavku odvjetnikova dopisa”, jučerašnje priopćenje tvog ministarstva o pozivanju na Ugovor između RH i BiH o pravima pripadnika HVO-a iz 2006., je svakako doprinos pravnoj znanosti, ustavnosti i zakonitosti. Naime, nesumnjivo je, da je Ivo Lamešić u travnju 1997. godine (kada mu je priznato pravo) znao i morao znati za Ugovor iz 2006. godine. Potpuno jasna pravna logika. Valjda ste i tim Ugovorom, dragi Medo, poništili (ili još bolje oglasili ništavim) rješenja iz 1997. godine. Naime, u ljubavi, ratu i odnosu tebe i narikača prema onima koje označite ‘HVO’ sve je dopušteno. Ustavnost, zakonitost, stečena prava i pravna sigurnost, o kojima govori Ustavni sud u predmetu Lamešić, ne mogu i ne smiju biti od ikakvog značaja. U tom smislu, dragi Medo, čestitam Ti i istup na jučerašnjoj konferenciji za novinstvo, na kojoj si, naravno, Visoki upravni sud uputio kako treba suditi nakon odluke Ustavnog suda Republike Hrvatske. Tvoja očekivanja su svakako utemeljena. Naime, taj sud dosljedno je kršio Ustavom zajamčena prava mog klijenta, što je potvrdio Ustavni sud, a Ti pozivaš da se to nastavi.”

Knezović dodaje kako se Visoki upravni sud nije sjetio da je već, svojom presudom Us-10849/2006 od 24. ožujka 2006., odlučio u istoj pravnoj stvari, a nakon prethodnog “oglašavanja ništavim” rješenja kojim je Ivo Lamešić stekao status HRVI I. grupe, pravo na ortopedski dodatak I. stupnja i pravo na njegu i pomoć druge osobe I. grupe.
“Naravno, kada su u pitanju hrvatski branitelji (a osobito oni za koje narikače i ti kažete da su HVO), onda nikakva načela Ne bis in idem (Ne dvaput o istom) ne važe. Je li tako dragi Medo? Dragi Medo, iz prve ruke doznajem da si i Ti sudjelovao u borbama u i oko Mostara. Uvjeren sam da je to bio HVO. Zapovijed ti je izdao general Miljenko Crnjac. Uvjeren sam da si poslan na Južno bojište, upravo kao i Lamešić. Stoga ne sumnjam da si i sam pripadnik HVO-a. Taj dio ratnog puta sigurno nije uveden kao sudjelovanje u obrani suvereniteta Republike Hrvatske, ili možda je? Javnost ćeš sigurno izvijestiti o tom dijelu svog ratnog puta.”

“No na kraju, dragi Medo”, piše Knezović, “moram te izvijestiti da će Ivo Lamešić ostvariti svoja prava. Molim, dragi Medo, javi narikačama, njihovim muževima, ženama, udrugama, koje sisaju milijarde iz Državnog proračuna da nariču zbog činjenice da Ivo Lamešić (a vjerujem i drugi hrvatski branitelji) namjeravaju koristiti svoja prava.”

Izvor: dnevno.hr/Foto:fah

Izvorni autor: Dnevno.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.