Je li ugrožena opskrba plinom? “Ne bih najavljivao crni scenarij, ali…”

24.08.2022. 08:12:00

Itekako dramatično zvuče najave da bi plin mogao i za kućanstva poskupjeti 76 posto. Dok se čekaju potezi Vlade da se taj skok ublaži, problemi samo bujaju. Pred kolapsom su i opskrbljivači i distributeri, a onim manjima prijeti potpuni kolaps. Stečaj je moguća opcija i za Gradsku plinaru Opskrba u koju bi se moglo sliti i do 50 tisuća novih kupaca. Ukratko cijeli sustav je pred kolapsom.

Cijene plina na međunarodnom tržištu divljaju, danas su sedam puta veće od onih koje su zajamčene građanima kod javnih opskrbljivača. Da nevolja bude veća, tu je i 50.000 kućanstava koja su do sada bili klijenti komercijalnih opskrbljivača. Nekad su ih mamili nižim cijenama, a sad su ih doveli pred zid. Komercijalne kompanije od listopada građanima nude nastavak opskrbe isključivo po tim, sedam puta većim cijenama.

“Da kućanstava plaćaju 30.000 kuna po ogrjevnoj sezoni – to je previše”, ističe Dalibor Pudić, predsjednik Hrvatske stručne udruge za plin.

Plinski sustav pred kolapsom

Građani se zato vraćaju najbližim javnim opskrbljivačima od kojih su mnogi već stavili ključ u bravu.

“Cijeli prihod moramo dati samo za to. Mi nemamo više novaca za ništa. Distributeri u Hrvatskoj će propasti pa možemo pričati o cijenama plina, ali neće više biti firme koje će plin moći prevesti ako se nešto hitno ne poduzme”, ističe Srećko Ezgeta iz Udruge opskrbljivača i distributera plina.

Kako oni ispadaju iz igre, za sve više građana u središnjoj Hrvatskoj zadnja je opcija Gradska plinara Zagreb. Međutim, ni oni nemaju novca za procijenjenih 50.000 dodatnih kućanstava.

“To bi bilo dodatan gubitak od 100 milijuna eura. Mi to ne možemo”, kaže zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević koji dodaje da u novu sezonu ulaze i sa 400 milijuna kuna neneplaćenih računa za plin poslovnih korisnika. Kažu da su dug uspjeli zatvoriti i da nikom nisu isključili plin, ali ove godine to više neće moći tako. Poslovni korisnici moraju dati zadužnicu kao jamstvo plaćamnja.

“Zadužnice traže dobavljači plina, traže se jamstva da neće biti kašnjenja u plaćanju je rgovorimo o iznosu od nekoliko stotina milijuna mjesečno. I mi moramo dati zadužnicu dobavljačima”, kaže Tomašević.

Domino efekt

Je li moguć domino efekt, da i Gradska plinara poklekne kao niz manjih igrača koji ovih dana stavljaju ključ u bravu?

“U slučaju većih gubitaka i stečaja je moguće. Ne bih najavljivao crni scenarij, ali da, ako se ostvare veliki gubici, moguće je da se ostane bez toga”, dodaje Pudić.

“Takve posljedice bi u ovom trenutku bile skoro katastrofa za tržište plina tako da to nije opcija”, ističe Tomašević.

Čeka se država. Ministar Marko Primorac kaže da rezerva postoji u vidu povećanog poreznog prihoda, gradonačelnik Tomašević razgovara s ministrom Filipovićem i očekuje državnu intervenciju, ali kada će se ona dogoditi, i na koji način – ne zna. Građani zabrinuti, vladajući bez previše milosti.

“Vlada ne kasni, nema komoditeta, nema luftanja učionica, nema otvaranja prozora, nema grijanja u popodnevnim satima da bi spremačice mogle počistiti”, ističe Dario Hrebak.

Vrijeme curi. Urušava se neodrživ sustav opskrbe, gospdarstvo ne može izdržati komercijalnu cijenu energenata pa će minsitar Filipović i ovaj tjedan morati odgovrati na pitanje o vladinim mjerama, bio spreman ili ne.

Izvor: n1/ Foto: Pixell

Izvorni autor: Domagoj Novokmet

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.