JEAN-MICHEL NICOLIER Vukovarski heroj na današnji dan napunio bi 55 godina

01.07.2021. 12:07:00

Na današnji dan,  1. srpnja 1966. godine rođen je Jean-Michel Nicolier, heroj Domovinskog rata, ubijen na Ovčari.

Jean-Michel Nicolier, Francuz iz Vesoula, 1991. godine uključio se u Domovinski rat kao dragovoljac HOS-a. Ponukan slikama razaranja koje je vidio na televiziji, napustio je svoj francuski dom i priključio se obrani Vukovara. 

Ubijen je  u noći s 20. na 21. studenoga 1991. na Ovčari, nakon čega mu se gubi svaki trag. Tada 25-godišnjeg Jean-Michela, već ranjenog i premlaćenog, iz hangara na Ovčari izvukao je Spasoje Petković zvani Štuka, nakon čega ga je usmrtio hicem u glavu. Petković je potom uzeo 20 franaka s posvetom iz njegovog džepa. 

"Izgubio sam previše prijatelja, vidio sam previše ljudi kako plaču, previše patnji. Više su mi puta predložili da izađem iz Vukovara i vratim se u Francusku, ali ja sam ostao. Izgubili smo. Znao sam da će biti teško, ali nisam mislio da će biti tako strašno, osobito za civile. Ja sam kao dragovoljac došao u Vukovar. To je moj izbor, i u dobru i u zlu. Zašto kao dragovoljac? Jer mislim da im treba pomoći. Zbog toga sam izabrao njihovu stranu", rekao je Nicolier.

Što za vas zapravo simbolizira Vukovar, upitao je novinar Nicoliera.

"Klaonicu. Klaonicu. Klaonicu...", odgovorio je.

Izvor: lš/h/Direktno.hr/Foto:Screenshot/YouTube

Izvorni autor: lš/Direktno.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.