‘JEDAN OD NAJTUŽNIJIH DOGAĐAJA HRVATSKOG NARODA U BiH’ Milanović pisao o zaboravljenim žrtvama. Za smrt djece nitko nije odgovarao!

10.06.2021. 14:48:00

Predsjednik Zoran Milanović na svom se Facebook profilu prisjetio tragičnog događaja iz 1993. kada je osmero djece u Vitezu poginulo u eksploziji granate.

“Danas se prisjećamo jednog od najtužnijih događaja u povijesti hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini, kada je prije 28 godina razorna granata prekinula dječju igru u Vitezu i odnijela osam nevinih života”, napisao je predsjednik.

Za smrt osmero djece iz Viteza koja su sredinom 1993. poginula u eksploziji ni nakon 28 godina nitko nije odgovarao.

Najmlađa žrtva je bila devetogodišnja djevojčica Augustina Grebenar, čiji je 12-godišnji brat Velimir također poginuo. Među žrtvama su i 12-godišnjak Milan i 18-godišnja Sanja Garić, također brat i sestra, kao i 15-godišnjaci Dragan Ramljak, Draženko Čečura i Sanja Križanović, te desetogodišnji Boris Antičević.

Pripadnici Armije Republike Bosne i Hercegovine ispalili su granatu na dječje igralište, no za stradanje djece u viteškom naselju Podgradina do danas nema procesuiranih.

Iz Ureda za pružanje pravne pomoći pripadnicima braniteljske populacije pri Glavnom vijeću Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine (HNS BiH) tvrde da je, prema njihovim saznanjima, još 1996. godine podnesena kaznena prijava protiv nekoliko bivših pripadnika Armije BiH.

U Tužiteljstvu Srednjobosanskog kantona (SBK) naveli su da je predmet koji se odnosi na stradanje djece iz Viteza, prebačen u nadležnost Državnog tužiteljstva.

Zamjenica glavnog kantonalnog tužitelja Sanja Hodžić rekla je da je u Kantonalnom tužilaštvu od 2007. godine, ali da nije imala doticaja s predmetom, izvještava Birn.

Izvor: Dnevno

Izvorni autor: mp/foto: Goran Stanzl/Pixsell

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.