Obitelj Fica iz baranjskog mjesta Kopačeva imala je pune ruke posla. Uz pojačani oprez i nadzor veterinara lišili su života svoje svinje . Razlog tome nije afrička svinjska kuga, već tradicionalna svinjokolja koja se kod njih odvija prve subote u prosincu.
“Najosnovnije je da imamo lijepe svinje, domaće, uhranjene onako po našoj tradiciji bez koncentrata s domaćom hranom”, objasnio je za RTL Danas njihov susjed Čabo Cickai .
Svi naraštaji obitelji Fica prolaze kroz ovo od malih nogu. Tradicija je to koja se prenosi s koljena na koljeno. Majstori mesari znaju pravu recepturu. U meso i slaninu potrebno je dodati začine i domaću papriku. Od svinja, pak, ne ostane ništa, jer se i njihove kosti iskoriste za juhu.
Dok svinjogojci prosvjeduju…
Nakon što je domaćin provjerio okus mesa za kobasice, vrijedne ruke su se bacile na posao. U tili čas metri kobasica bili su spremni za pečenje, u slast mnogobrojnoj obitelji, prijateljima i susjedima.
“Dobri susjedi uvijek dođu malo pogledati, na friške čvarke, na lijepe polutke. To je veselje i to je za nas praznik”, rekao je susjed Mato Cerić .
Praznik je to, koji unatoč nedaćama očito neće tako skoro završiti u ropotarnici povijesti. Mještani kažu da su preživjeli svakakva iskušenja pa će tako i sva budućnost. Dok svinjogojci danima prosvjeduju na hrvatskim cestama, u Kopačevu se vode poslovicom: “Bolje da umre selo, nego običaji”.
Lijepo se prisjetiti tradicije i običaja:
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.
Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.