JEDNA RAKETA, ČETIRI ŽRTVE: Na današnji dan poginula dva pilota i dva padobranca

02.12.2021. 12:24:00

Četvorica hrvatskih zrakoplovaca, pripadnika Prvog samostalnog zrakoplovnog voda Osijek, poginula su pri izvršenju borbene zadaće u noći s 1. na 2. prosinca 1991. godine nedaleko od Otoka, nakon što je njihov zrakoplov, raketom zemlja-zrak, oborila protuzračna obrana bivše JNA koja je pomagala srpskim paravojnim postrojbama.

AUTOR: Snježana Vučković / Dnevno.hr

Prvi zrakoplovci poginuli u Domovinskom ratu

Piloti Marko Živković i Mirko Vukušić, te padobranci Rade Grive i Ante Plazibat koji su na današnji dan izgubili živote, prvi su hrvatski zrakoplovci koji su poginuli u Domovinskom ratu.

Foto: Screenshot

Na početku rata Hrvatska nije imala ustrojeno ratno zrakoplovstvo, pa su sami branitelji osnivali prve zrakoplovne postrojbe. Isprva su obavljali izvidničke, a poslije i borbene zadaće. Među najaktivnijima bio je upravo Samostalni zrakoplovni vod u Operativnoj zoni Osijek, osnovan 08. rujna. 1991. Slobodno se može reći da su piloti od opreme imali samo hrabrost, jer su zadaće obavljali u sportskim avionima i nespretnim, sporim, 50 godina starim poljoprivrednim avionom Antolov An-2.

Rade Griva i Ante Plazibat/Foto: Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar
Od opreme – samo hrabrost

Ipak, ovi “noćni letači” radili su čuda dok su u maniri kamikaza pod okriljem mraka izbacivali iscrpljenim Vukovarcima pomoć. A onda su shvatili da mogu učiniti i više… Od plinskih boca napunjenih eksplozivom počeli izrađivati takozvane bojler-bombe i ručno ih izbacivati na neprijateljske položaje. Posljednji borbeni zadatak koji su obavili, rušenje mosta na rijeci Bosut kod Nijemaca na vinkovačkom području, bio je u noći kada su i poginuli.

Čak ako zanemarimo činjenicu da su u ovim herojskim akcijama padobranci i piloti ginuli, sama pomisao da su svjesnom odlukom sudjelovali u ovim pogubnim i samoubilačkim poduhvatima tjera nas da im se poklonimo. Njihovom pogibijom vod je prestao djelovati. Do tada su, u nešto manje od dva mjeseca, hrabri hrvatski letači obavili 35 borbenih letova tijekom kojih je izbačeno 68 bombi i 17 sanduka s dvije tone pomoći za Vukovar.

Izvor: Dnevno.hr/PDN/Foto: Hrvatski memorijalni centar

Izvorni autor: Snježana Vučković/Dnevno.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.