Jesu li povećane mirovine dovoljne? Milivoj Špika: "Vlada nas gura u siromaštvo"

04.09.2024. 09:46:00

Umirovljenicima će ovog petka na račun "sjesti" 7,46 posto veće mirovine za mjesec kolovoz, uz dodatak razlike povećanja za srpanj. U prosjeku, to će povećanje iznositi oko 40 eura, što za mnoge znači dvostruku isplatu od 80 eura. No, je li to dovoljno za borbu protiv siromaštva među umirovljenicima? O ovoj temi razgovarali su u Studiju 4 s Milivojem Špikom, predsjednikom stranke "Blok umirovljenika zajedno".

Usklađenje mirovina ili politički spin?

"Ovo nije najveće povećanje, prošle godine je bilo rekordno od 8,42 posto. Nije ovo ništa što vlada daje. Ovo je zakonom regulirano usklađenje mirovina svakih šest mjeseci. Vlada nije napravila ništa. Ovi spinovi, kako ona povećava mirovine i kako ide u tome smjeru, apsolutno nije točno. Ne radi se o usklađenju koje je na razini 100 posto rasta cijena, odnosno plaća, već se radi na formuli 70:30", rekao je Špika.

Realni troškovi i neadekvatno povećanje

Špika smatra da povećanje od 7,46 posto nije dostatno, naročito kada se uzme u obzir koliko su druge cijene i plaće porasle. "Vlada je sebi povećala plaće za 70 - 80 posto, državnim službenicima i namještenicima plaća je podignuta 30 - 40 posto, s time da će električna energija poskupjeti 10 - 15 posto, a umirovljenici su dobili ''čak'' 7,46 posto. U međuvremenu, umirovljenicima u domu u Zenti, će biti povećanje cijena doma za 42 posto. Da je usklađenje 100 posto, tek onda bi bilo otprilike poravnato s rastom cijena i rastom plaća", dodaje on.

Najbrojnija skupina umirovljenika, njih oko 134 tisuće, prima prosječno 432 eura mjesečno. Špika napominje da će njihovo povećanje iznositi tek 40 eura, što smatra beznačajnim. Također, ističe apsurdnost poreza na mirovine iznad 560 eura, i zalaže se za povećanje cenzusa na 900 ili 1000 eura.

Prosvjed kao jedini izlaz?

Špika upozorava da povećanje od 40 eura neće značiti mnogo umirovljenicima koji se već sada oslanjaju na pomoć članova obitelji ili razmatraju preseljenje u jeftinije uvjete. Umirovljenici su najavili prosvjed 1. listopada na Trgu bana Jelačića, a Špika ističe da će prosvjed biti prilika da se pokaže koga umirovljenici neće podržati na budućim izborima.

"Točno je da umirovljenici ne mogu napraviti štrajk, da ne mogu ucijeniti vladu kao što mogu državni, javni službenici i namještenici. Država će biti blokirana dok nam ne podigne plaću i sad nemaju izbora pa moraju dići. Umirovljenici imaju drugi adut u rukama - mogu dati do znanja na prosvjedu, koga će i kako će podržati, odnosno koga neće", zaključuje Špika.

Prema Špikinim riječima, trenutna prosječna mirovina od 550 do 570 eura je daleko ispod onoga što bi trebala biti – oko 790 eura. Dok se mirovine minimalno usklađuju s rastom troškova života, umirovljenici se i dalje suočavaju s financijskim pritiscima koji prijete njihovom dostojanstvu i kvaliteti života.

Izvor: HRT

Izvor: HRT/Foto:video screenshot / HRT / HTV

Izvorni autor: PDN/HRT

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.