Još jedan apsurd: Kovačevićeva imovinska kartica puna je rupa. I nikom ništa

28.09.2020. 12:33:00

Popunjavanje imovinske kartice Kovačeviću nije išlo. Nakon što ju je 2012. zaboravio popuniti, pa je to naknadno učinio 2020. godine, u nju je unio tvrdnju da je upravljačka prava prenio na odvjetnika koji to negira. Tportal sada donosi nekoliko novih detalja, među njima i to da 2016. karticu uopće nije popunio te da je 2012. dostavio ugovor s odvjetnikom koji nije datiran i za koji se ne zna na što se odnosi

Dragan Kovačević, sada već bivši šef Janafa osumnjičen i uhićen za primanje mita, u svojoj posljednjoj imovinskoj kartici, popunjenoj 4. ožujka 2020., kao što smo već pisali, naveo je da je upravljačka prava u dvjema tvrtkama u kojima ima udio (Finkor 100 posto i Rašeljka pet posto) prebacio na odvjetnički ured Šoštarić.

Upravljačka prava Kovačević je morao prebaciti jer ga na to obvezuje zakon. Tportal je prošlog tjedna stupio u kontakt s Robertom Šoštarićem, čiji je OIB Kovačević ostavio Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa, a on je pak ustvrdio kako je to netočno i da nikakva upravljačka prava nisu prebačena na njega.

Tragova o suradnji, odnosno ugovoru između Šoštarića i tvrtke Finkor, nema ni u spisu na Trgovačkom sudu. Ondje smo pronašli tek prijenos upravljačkih prava iz 2002. na odvjetnika Davora Vidovića. Kovačević je u to vrijeme bio direktor Agencije za nadzor mirovinskih fondova i osiguranja (HAGENA).

Kako je moguće da dužnosnik popuni karticu i da to prođe, a da o tome nema ugovora, upitali smo Natašu Novaković, aktualnu predsjednicu Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, koja je to obrazložila činjenicom da je to zatraženo, ali se dogodio potres, nakon kojega su se morali seliti s kompletnom dokumentacijom.

'Kovačevićeva kartica ide na dodatnu provjeru, a od svih dužnosnika koji imaju udjele u tvrtkama zatražit ćemo da nam se dostave ugovori o prijenosu upravljačkih prava', kazala je Novaković.

No to nije jedini problem. Kako imovinske kartice dužnosnika iz prijašnjih mandata više nisu javno dostupne, od Povjerenstva smo zatražili da nam dostave podatke na koga je i je li Kovačević prebacio upravljačka prava 2012. i 2016.

Te, 2012. godine Kovačević je, izvještavali su mediji, zaboravio ispuniti karticu. Kada ju je popunio, u njoj nije naveo na koga je prenio upravljačka prava, da bi naknadno dostavio ugovor s odvjetnikom Robertom Šoštarićem, a koji nije bio datiran niti je u njemu pisalo na koje se tvrtke odnosi prijenos prava. Za 2016. Kovačević karticu uopće nije ispunio.

'U izvješću o imovinskom stanju koje je podnio u svibnju 2012. g. nije naveo je li i na koga prenio upravljačka prava na temelju udjela u vlasništvu trgovačkog društva Finkor d.o.o. Na upit tadašnjeg predsjednika Povjerenstva Mate Kačana, dužnosnik je u lipnju 2012. g. dostavio očitovanje u kojem se navodi da je sve poslovne udjele prenio na odvjetničko društvo sukladno članku 16. Zakona o sprječavanju sukoba interesa, a uz očitovanje dostavljen je i Ugovor o prijenosu prava na poslovnim udjelima sklopljen između Dragana Kovačevića i odvjetnika Roberta Šoštarića. Predmetni ugovor nije datiran, a u očitovanju dužnosnika, kao ni u dostavljenom ugovoru, nije navedeno na koja se trgovačka društva odnosi. Nadalje, uvidom u arhivu imovinskih kartica utvrđeno je da dužnosnik Dragan Kovačević u 2016. g. nije podnio imovinsku karticu', stoji u odgovoru Martine Jurišić, glasnogovornice Povjerenstva.

Na čelu Povjerenstva 2016. bila je današnja saborska zastupnica SIP-a Dalija Orešković.

'Ne mogu se sjetiti konkretnog slučaja, ali moram reći da mi je to malo neobično jer je registar dobro napravljen i automatski se pali, da tako kažem, crvena zastavica ako netko nije ispunio karticu. Ono što se možda dogodilo, a to je problem koji nije riješen ni danas, jest da je on ponovno stupio na dužnost, a da nas tada nitko nije obavijestio', kazala je Orešković.

Upitana tko ih je trebao obavijestiti u njegovu slučaju dodala je da je to dobro pitanje jer nikada nije definirano je li to resorno ministarstvo pod koje Janaf pripada ili Ministarstvo državne imovine. Istaknula je da prijenos upravljačkih prava sam po sebi nije nekakav alat u borbi protiv korupcije i da bi puno bolje bilo da se strože ograniči s kime tvrtka pojedinog dužnosnika ne smije poslovati.

'Treba ustrojiti i središnji registar u kojem bi se nalazili svi ugovori što ih imaju gradovi, općine, državne tvrtke i ministarstva s raznim tvrtkama, a koji bi bio lako pretraživ. Nešto slično već desetak godina ima Slovenija i to bi bio pravi alat u borbi protiv korupcije', smatra Orešković.

U vlasništvu tvrtke Finkor, podsjetimo, nalaze se trosobni stan kupljen 2003. i sada već čuveni Klub, ulični prostor s podrumom, kupljen nekoliko godina kasnije (sve u Slovenskoj 9), u koji je, prema vlastitom priznanju, na druženje, kartanje, tamburaše i jedenje viškova hrane zalazila i lijeva i desna društvenopolitička krema, ministri i saborski zastupnici, jedan bivši i sadašnji predsjednik države, vojni vrh, a prema svjedočenju susjeda, znalo se vidjeti i mladih djevojaka u minicama.

Uz to, otkriveno je da je u vlasništvu Finkora i stan od 101 kvadratnog metra s garažom i spremištem na Trešnjevci, ali i pametni stan od 60 kvadratnih metara s parkirnim mjestom u Veslačkoj ulici. Te stanove Kovačević nije bio dužan navesti u imovinskoj kartici jer glase na tvrtku. U njoj se nisu našla još dva manja stana što glase na njegove druge tvrtke na uglu Harmbašićeve i Livadarskog puta. U kartici su se zato našla tri druga, vrijedna 5,5 milijuna kuna.

Finkor se prema podacima Poslovne Hrvatske bavi 'nespecijaliziranom trgovinom na veliko', a lani je imao nešto više od 300.000 kuna prihoda i 156.000 kuna bruto dobiti i to mu je najbolji rezultat u posljednjih pet godina.

Kovačević je drugoosumnjičeni u aferi Janaf, a sumnja se da je primio mito u iznosu od 1,96 milijuna kuna od Kreše Petka, vlasnika Elektrocentra Petek, za unosne poslove s državnim naftovodom.

Izvor: tportal.hr/Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Izvorni autor: Vedran Brkulj

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.