JOŠ JEDNO ŽARIŠTE Zaraženo 10 časnih sestara u samostanu u Đakovu, novih slučajeva ima i u Istri

23.06.2020. 11:07:00

Novo žarište zaraze u Hrvatskoj je samostan Milosrdnih sestara svetog Križa u Đakovu – tamo je zaraženo 10 časnih sestara.

“Da, istina je, u nedjelju poslije podne tri sestre dobile su temperaturu, javili smo se odmah našoj doktorici koja je izvijestila epidemiologa, jučer smo išle na testiranje i od 12 sestara nas je 10 pozitivnih”, izjavila je za Radio Đakovo provincijalna poglavarica sestra Valerija.

Iz preventivnih razgloga zatvoren je od jutros i Dječji vrtić Sunčev sjaj Nazaret. Zatvorena je i samostanska crkva u kojoj se mise ni ranije nisu održavale zbog Covida 19, dodaje sestra Valerija.

Slučaj je jutros prokomentirao i ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak. On je rekao kako su dvije časne sestre zarazu donijele s Kosova.

“Epidemiološka obrada još traje, epidemiolozi su na terenu. Ono što nije dobro, to je 10 pozitivnih osoba, a u taj samostan dolazi po tristotinjak ljudi dnevno. Potrebna je brza hitna obrada da se svi koji su bili u kontaktu s oboljelima stave u samoizolaciju”, dodao je.

Novi slučajevi pojavili su se i u Istri, gdje su tri novozaražene osobe. Sve su uvezeni slučajevi, a jedan od oboljelih je turist iz Srbije, dok su se druge dvije osobe zarazile u BiH.

Izvor: Priznajem.hr/PDN/Foto:HINA/ ds

Autor: