JOŠ UVIJEK SE TRAGA ZA 1821 NESTALOM OSOBOM: Od toga su 383 osobe nestale upravo u ratnom Vukovaru 1991., a trećina svih masovnih grobnica nalazi se u Vukovarsko-srijemskoj županiji

15.11.2022. 10:40:00

Iako je od završetka Domovinskog rata prošlo gotovo tridesetak godina, još uvijek se traga za 1821 nestalom osobom, među kojima je 515 iz Vukovarsko-srijemske županije. Od toga su 383 osobe nestale upravo u ratnom Vukovaru 1991., a trećina svih masovnih grobnica u Hrvatskoj je na području te županije.

Na području Vukovarsko-srijemske županije nalazi se 56 masovnih grobnica te više stotina pojedinačnih grobnica s ekshumiranim posmrtnim ostatcima 2105 žrtava, od kojih je identificirano 1877 hrvatskih branitelja i civila.

Prema podacima Ministarstva hrvatskih branitelja, dosad su tijekom procesa traganja za nestalima iz 150 masovnih i gotovo 1400 pojedinačnih te asanacijskih grobnica ekshumirani posmrtni ostaci 5222 osobe, od kojih je identificirano njih 4365.

Trećina masovnih grobnica i gotovo polovina ekshumiranih žrtava pronađeni su na području u ratu okupiranih dijelova najistočnije hrvatske županije.

Glavna prepreka u rješavanju preostalih slučajeva nestalih i nasilno odvedenih osoba na području hrvatskog Podunavlja 1991. jest nedostatak točnih informacija o mjestima masovnih i pojedinačnih grobnica s posmrtnim ostatcima žrtava.

U Ministarstvu hrvatskih branitelja ističu, a ujedno je to i stajalište i većine stradalničkih udruga koje okupljaju članove obitelji zatočenih i nestalih, da se u Beogradu u vojnim arhivima i dokumentaciji negdašnje JNA, drže dokumenti koji su za hrvatska istražna tijela još pod ključem.

“Živimo mi svi svoje živote, ali svjesni smo da je za sve one koji su izgubili nekoga svoga i još tragaju za njim vrijeme u stvari zaustavljeno 1991. godine. Teško se obiteljima nositi s tim teretom, a on protekom vremena, iako se drugačije kaže, nažalost, ne biva ništa lakši. Odgovor na pitanje gdje su naši najmiliji nalazi se u Beogradu. Ne tražimo ništa osim da nam kažu lokacije gdje su pokopani naši voljeni kako bismo ih mogli dostojno pokopati”, rekla je Ljiljana Alvir, predsjednica Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja.

Stajalište Vlade i Ministarstva hrvatskih branitelja, koje se ističe u svim prigodama vezanim uz događaje iz Domovinskog rata, jest kako je potraga za nestalima bila i ostala najveći humanitarni prioritet od kojega će se neće odustati sve dok se ne pronađe i posljednja nestala osoba.

Na području Vukovarsko-srijemske županije istraženo je 112 lokacija za koje su prikupljena saznanja upućivala na to da je riječ o prikrivenim masovnim i pojedinačnim grobnicama, a pronađeni su i ekshumirani posmrtni ostatci 33 osobe.

Identificirani su posmrtni ostatci 34 osobe ekshumirane na području te županije.

Samo iz masovne grobnice otkrivene 2021. godine na Bobotskom mrciništu, u blizini Bobote, nedaleko od Vukovara, ekshumirani su posmrtni ostatci 13 civila, mještana Tenje, u blizini Osijeka, nasilno odvedenih u srpnju 1991.

Najveće istražene lokacije: Ovčara, Priljevo, Inženjerijski poligon, Balenica, Marinci…
Najveće istražene lokacije na području Vukovarsko-srijemske županije u proteklih šest godina su Ovčara, Priljevo, Inženjerijski poligon, Balenica, Marinci (12 lokacija), Bobotsko mrcinište i Petrovačka dola, gdje istraživanje još traje.

Osim njih, pregledan je prostor Gradske tržnice u Vukovaru i Veleprometa te veći broj lokacija na području Sotina, Trpinje, Negoslavaca, Petrovaca, Bogdanovaca, Borova, Bršadina, Svinjarevaca i drugih mjesta na vukovarskom području.

Trenutačno, nakon opsežnih istraživanja provedenih na području Sisačko-moslavačke županije, provode se i očekuju terenske aktivnosti na više lokacija na području Vukovarsko-srijemske županije, nakon kojih slijede istraživanja na području zapadne Slavonije, naglašavaju iz Ministarstva hrvatskih branitelja.

Izvor: 7dnevno/PDN/Foto: 7dnevno/Ministarstvo hrvatskih branitelja

Izvorni autor: 7dnevno

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.