Josić o Milanovićevoj izjavi o Hrastovu: Kamo sreće da se neke stvari uspiju napraviti, da to prođe

03.07.2021. 09:56:00

U travnju ove godine, portal Direktno prvi je pisao o slučaju Mihajla Miše Hrastova, hrvatskog branitelja koji se godinama provlači po sudovima i mora Republici Hrvatskoj vratiti više od dva milijuna kuna. Njegovu situaciju u četvrtak komentirao je i sam predsjednik Zoran Milanović navodeći da je "za zločin propisana kazna, ali postoji razlika između kazne i zlostavljanja, mrcvarenja". Tomislav Josić, predsjednik Savjeta za branitelje Grada Vukovara, za portal Direktno komentirao je slučaj Miše Hrastova te Milanovićevu izjavu.

Podsjetimo, "pravomoćnom i ovršnom presudom Općinskog građanskog suda u Zagrebu Republika Hrvatska dužna je platiti tužiteljici Sanji Bižić iz Sombora, na ime izgubljenog uzdržavanja pok. Vase Bižića iznos od 308.539,97 uz zakonske zatezne kamate", piše u presudi.

Prema podacima karlovačkog Općinskog državnog odvjetništva (ODO) od prije nekoliko godina, naknadu štete od Republike Hrvatske za protupravno ubojstvo Svetozara Gojkovića (na Koranskom mostu), njegova supruga, majka i kći dobile su ukupno 660.000 kuna, a majka i otac ubijenog rezervista JNA Zorana Komadine 462.894 kune.

Republika Hrvatska sada taj iznos potražuje od pravomoćno osuđene osobe, Hrastova.

"Rat je težak i krvav, posebno kada u njega idete bez organizacije, kada iz policije stvarate vojsku i kada se morate boriti protiv neprijatelja koji je jači ili naoružaniji i ima startnu prednost. Događaju se greške, kršenje ratnog prava. Mi smo pravna država i ponašali smo se u danim okolnostima dobro. Za zločin je propisana kazna, ali postoji razlika između kazne i zlostavljanja, mrcvarenja", rekao je Milanović u četvrtak gdje je u Karlovcu sudjelovao na predstavljanju monografije Specijalne jedinice policije "GROM" Policijske uprave Karlovac u Domovinskom ratu 1991.-1995. godine.

Također, rekao je da je o toj temi razgovarao i s ministrom hrvatskih branitelja Tomom Medvedom. Uz to, Milanović je rekao: "To je situacija koja traži koordiniranu i visoku političku akciju, potpuno čiste savjesti: ako si kriv, kažnjen si, ali kazna ima svoju granicu i kao što rekoh, ne smije se pretvoriti u zlostavljanje. Što da ljudi koji su već odgovarali za svoje

grijehe rade, da opljačkaju banku? To ne može riješiti sam niti jedan ministar, to ne može riješiti državno odvjetništvo jer dolaze u situaciju da oni moraju kršiti zakon. Dakle, to može oprezno, sućutno, inteligentno riješiti predstavničko tijelo i hrvatska Vlada. Ako hoće, a ja sam siguran da hoće".

Tomislav Josić u razgovoru za portal Direktno rekao je da pozdravlja inicijativu predsjednika Zorana Milanovića te da potpisuje svaku njegovu riječ.

"Ako je čovjek za nešto bio kriv i odslužio kaznu zatvora, tu bi priča trebala stati", rekao je Josić.

Podsjetio je na situaciju u Vukovaru gdje su neki sa srpske strane bili osuđeni za ratne zločine te nakon odsluženja kazne nisu morali vraćati odštetu, a niti su dužni Hrvatskoj.

Govoreći o slučaju Miše Hrastova, podsjetio je da je dobio nekoliko milijuna kuna kazne. "Dug će morati otplaćivati dok je živ, a vjerojatno i njegova djeca".

Što se tiče samog Milanovića, Josić je podsjetio na odlikovanja upućena od strane predsjenika. Uz to, prisjetio se i Milanovićeve izjave oko spomenika četničkom komandantu,

'plivaču' Vukašinu Šoškočaninu. "Kamo sreće da se neke stvari uspiju napraviti, da to prođe", naglasio je.

Upitan zašto se tek sada reagira u slučaju Miše Hrastova, odgovorio je: "Ne mogu odgovoriti zašto tek sada, ali mislim da je bolje sada, nego nikada".

Ponovio je da podržava Milanovićevu inicijativu, dodajući da se "nada da će do toga doći".

Puno toga, ističe, moglo se puno ranije riješiti - od Hrastova do procesuiranja ratnih zločina. "Imamo dokaze, imamo imena, sve imamo - no puno toga politika je pogrešno uradila, vjerojatno da bi se ulagivala koalicijskim partnerima... Jednostavno, neke stvari nisu htjeli. Puno toga se u posljednjih 30 godina moglo promijeniti, ali nije i za to moramo kriviti dosadašnje politike", pojasnio nam je Josić.

Nisu, dodaje, imali sluha za obične građane. 

Potom se vratio na Mišu Hrastova. Josića smo upitali koliko je zaprava skandalozno što čovjek - koji je u izvanrednoj situaciji - branio svoj grad mora plaćati odštetu agresoru i vraćati dug prema Republici Hrvatskoj koju je stvarao.

"Žalosno je da je to toga uopće došlo. Umjesto da su čovjeku digli spomenik i dali sva moguća odličja za ono što je tada napravio... Politika je opet napravila svoje i vjerojatno je bilo pritiska i s druge strane. Ne tvrdim da netko tko je činio zločin ne bi trebao za to odgovarati. Ratni zločini ne zastarijevaju", govoi Josić i nastavlja:

"Po meni, ako je branio taj most, ako je netko prelazio preko tog mosta - njegova dužnost bila je spriječiti prelazak. Svi smo znali da oni mogu puno toga napraviti ako bilo tko prijeđe preko njega".

Tenk koji uđe u naselje, smatra, nije toliko opasan kao pješadija. "Ona je ta koja zadaje ključne udarce. Uvijek se kaže: 'Gdje čizma prođe, tu je osvojen teritorij'", naglasio je.

Prema njegovom mišljenju, dužnost Hrastova bila je da se ne dozvoli da agresor prijeđe na drugu stranu. "Naša država zbog toga ga tereti i sudi mu. Žalosno", zaključio je Tomislav Josić u razgovoru za portal Direktno.

Izvor: Direktno

Izvorni autor: Lorena Šipek/foto: Dubravka Petrić/Pixsell

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.