Jurčević: Provokacije i razaralaštvo svih vrsta postali svakodnevno sredstvo vladanja Hrvatskom, a mladi kod Vukovarskog križa pokazali...

10.05.2021. 22:36:00

Prošle nedjelje, na obljetnicu zvjerskog ubojstva 12 hrvatskih redarstvenika u Borovu selu te na pravoslavni Uskrs, skupina mladića prolazeći kroz naselje vikala je "Ubij Srbina". Osuda javnosti odmah je stigla, javio se cijeli državni vrh, ali i predstavnici SDSS-a. Dva dana kasnije, portal Direktno doznaje istinu o prešućenom incidentu, a u kojem je Miloš Mitrović na razglas puštao četničke pjesme. Naravno, o tome se ništa nije znalo, a mladići koji su vikali kroz naselje završili su na policiji te će ih se sankcionirati.

Ponukani svim tim događajima, stotinjak mladića ove nedjelje skupilo se kod Križa u Vukovaru gdje su razvili transparent: "Koljači i zločinci tabu su tema. Hrvate se u zatvor za uzvike sprema".

Iz policije ističu da su okupljanje skupine mladića nadzirali od početka te u njihovom ponašanju nije utvrđeno kršenje javnog reda i mira.

Što o svemu tome misli povjesničar i dragovoljac Josip Jurčević, doznali smo u razgovoru s njim.

Skupina mladića je, kaže nam, na legitiman način iskazala nezadovoljstvo zbog diskriminacije kojoj su bili izloženi od strane dijela represivnih tijela Republike Hrvatske povodom nadavnog obilježavanja obljetnice zvjerskog ubojstva i masakriranja 12-orice hrvatskih redarstvenika koje se dogodilo 1991. u Borovom Selu.

"Mladićima treba čestitati na dostojanstvenom i razumnom ponašanju, na koje nikakvog prigovora nije imala ni vukovarska policija koja je pratila prosvjed", naglasio je.

Na pitanje rađa li cjelokupna situacija sve veći bunt u mladima, odgovorio je: "Općepoznato je da su mlade osobe svuda u svijetu i u svim razdobljima posebno osjetljive na sve vrste nepravdi. Uostalom, mladi naraštaji bili su nositelji većine malih i velikih pozitivnih promjena koje su se događale u svijetu. Stoga nije neobično što mladi u Hrvatskoj reagiraju na mnogobrojne i različite nepravde, krize i katastrofe koje se gotovo svakodnevno množe u Hrvatskoj i upropaštavaju budućnost koja prirodno najviše pripada mladima".

Budući devijantni način upravljanja Hrvatskom traje godinama, dodaje, proizvodeći sve više malodušja, beznađa i bezperspektivnosti,  logično je što neprekidno raste opće nezadovoljstvo u Hrvatskoj, koje će prije ili kasnije doći do praga izdržljivosti te će prerasti u različite oblike bunta.

"Bilo bi dobro da taj bunt ne dobije nasilne izraze, nego da se oblikuje u legalna organizirana društvena i politička djelovanja, s kojima se jedino mogu napraviti korjenite promjene u Hrvatskoj. Pitanje je što bi se već događalo u Hrvatskoj da približno pola milijuna mladih nije pobjeglo iz Hrvatske tijekom proteklih osam godina", ističe naš sugovornik.

Hrvatska ima sve prirodne datosti i druge razvojne potencijale na temelju kojih može biti sigurna, stabilna i bogata društvena i državna zajednica, kaže povjesničar.

"Nažalost, Hrvatska je nesigurna, nestabilna i siromašna, a odgovornost za to snose oligarhijski klanovi koji asocijalno, anacionalno i na druge razaralačke način upravljaju Hrvatskom. Sitne provokacije su jedno od klasičnih sredstava s kojima se razbija društvena sinergija koja bi se inače usredotočila na ključne promjene u Hrvatskoj", rekao je pa dodao:

"Provokacije i razaralaštvo svih vrsta su postali svakodnevno sredstvo vladanja Hrvatskom, prema starom načelu 'Podijeli pa vladaj!'".

Kada se prisjetimo situacije u Borovu selu kada je skupina mladića naseljem vikala "Ubij Srbina", stigle su osude sa svih strana. Našeg sugovornika upitali smo zašto se nije znalo da su mladići ranije isprovocirani od strane Miloša Mitrovića.

"Nije to prvi put da se provokacije u Hrvatskoj događaju na najosjetljivijim i najvažnijim temama i mjestima, koji su povezani s hrvatskim Domovinskim ratom. Te provokacije traju godinama i očituju se na svim razinama, od najviših institucija političke vlasti, pravosuđa, kulture i znanosti do medija i terenskih provokacija poput ove u Borovom Selu", rekao je pa pojasnio zašto nema osude prema Mitroviću.

"Diskriminacijska zaštita Mitrovića samo je jedan od mnogobrojnih primjera koji jasno pokazuju da je njegovo djelovanje poželjno i savršeno se uklapa u mozaik sustavnih razaralačkih djelovanja protiv hrvatskog društva i države".

Na pitanje zašto se o tom slučaju ne oglasi Vlada, Milorad Pupovac i svi koji su ranije osudili naše mladića, ugledni povjesničar kaže: "Nakon svega što smo doživjeli od sadašnje i prijašnjih vlada RH te notornog Milorada Pupovca, naivno je očekivati njihovo objektivno i pravično postupanje".

Jedini lijek je, dodaje, ne nasjedati na njihove sustavne sitne provokacije na kojima se neučinkovito gubi energija, koju treba usredotočiti na demokratski izborni način djelovanja, koji jedino može spasiti hrvatsku budućnost.

"Prva prigoda u tome smislu su lokalni izbori koji se održavaju za nekoliko dana. Transparent kod Vukovarskog križa je izgleda pokazao da to sve više shvaća i hrvatska mladost", zaključio je Josip Jurčević, povjesničar i dragovoljac u razgovoru za portal Direktno.

Izvor: lš/Direktno.hr/Foto:Dusko Jaramaz/PIXSELL

Izvorni autor: lš/Direktno.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.