Jurica Gudelj: Politike koje odugovlače s izborom gradonačelnika ne žele dobro ni Mostaru ni Mostarcima

07.02.2021. 08:55:00

Nakon predugih osam godina, u petak je napokon održana sjednica Gradskog vijeća Grada Mostara. Novoizabrani vijećnici su položili prisegu, formirani su klubovi konstitutivnih naroda kao i rukovodstvo samog Gradskog vijeća. Unatoč brojnim stankama, nekako se došlo i do glasovanja o izboru novog gradonačelnika, piše Jurica Gudelj za dnevnik.ba, u tekstu iz kojega prenosimo pojedine dijelove.

Tri političke grupacije izašle su sa svojim kandidatima za mostarskog gradonačelnika – HDZ BiH je kandidirao Maria Kordića, Koalicija za Mostar okupljena oko SDA Zlatka Guzina, a BH Blok Irmu Baralija iz Naše stranke.

Podsjećamo kako se gradonačelnik Grada Mostara bira posredno u Gradskom vijeću iz reda izabranih gradskih vijećnika. Za izbor gradonačelnika u prvom i drugom krugu glasovanja potrebno je ostvariti dvotrećinsku većinu. Jučer je izvršen samo prvi krug glasovanja, te su u drugi krug prošli Kordić i Guzin, što je i očekivano. Riječ je o kandidatima dviju najsnažnijih političkih stranaka u Vijeću i logično je da su upravo njih dvojica dobili najveći broj glasova.

No, kad se trebalo ući u drugi krug glasovanja i vidjeti može li jedan ili drugi kandidat ostvariti dvotrećinsku većinu, vijećnici Koalicije za Mostar, okupljene oko SDA, napustili su sjednicu i time sabotirali daljnji rad Vijeća. To su učinili iz očiglednih razloga.

Vijećnici SDA-ove Koalicije za Mostar su napuštanjem sjednice sebi kupili nešto vremena kako bi ponovno pokušali okupiti nekakvu svebošnjačku većinu, koja bi uključivala BH Blok (SDP i Naša stranka) te Prvu mostarsku partiju. No, male su šanse da će u tomu uspjeti. Čak i ako bi uspjeli, to im opet ne jamči da bi mogli doći do gradonačelničke pozicije, s obzirom na to da je vijećnica Naše stranke Boška Ćavar nedvosmisleno kazala kako neće sudjelovati u jednonacionalnom izboru gradonačelnika. Pojednostavljeno rečeno, gospođa Ćavar je jasno kazala kako neće podržati Guzina, ako ga ne podrže i hrvatski vijećnici.

Stoga bi Koaliciji za Mostar i SDA puno pametnije bilo da kroz ova dva tjedna koja su pred nama pokušaju doći do dogovora s HDZ-om BiH oko podrške Mariu Kordiću za gradonačelnika. Čak i onima koji samo rubno prate politiku potpuno je jasno da se u Mostaru ništa neće moći učiniti u ovom mandatu ako vijećnici HDZ-a BiH i SDA ne budu imali konsenzus oko rješavanja nekoliko neuralgičnih točaka u gradu, poput problema komunalne djelatnosti (odvoz i deponiranje smeća), urbanističkih planova, nelegalne izgradnje, stanja prometnice… O nekakvom ekonomskom razvoju grada da i ne govorimo.

Svi se jednako voze ili šetaju katastrofalnim gradskim ulicama, svima jednako smetaju problemi s odvozom smeća, svima jednako nedostaju zelene površine, svi se bore za parking prostor, sve jednako pogađa opći nered u gradu.

Zbog svega nabrojanog, čudi stav BH Bloka koji je jučer optužio SDA da je u nekakvom dogovoru s HDZ-om BiH. I SDP i Naša stranka su se obrušili na SDA jer je najjača bošnjačka stranka tobože u nekakvom dogovoru s HDZ-om BiH da „Čoviću isporuči Mostar“. Jednako tako, iz SDA došle su istovjetne optužbe kako BH Blok „isporučuje Mostar Čoviću“ nepristajanjem da pruže podršku Guzinu u utrci za gradonačelnika.

Riječ je o malignim konstrukcijama koje su već od ranije prisutne u sarajevocentričnoj javnosti a kojima je cilj opravdati unitarizaciju, odnosno izbacivanje političkih predstavnika hrvatskoga naroda, a time i Hrvata kao naroda, iz političkog života Federacije BiH i države BiH.

Unatoč svemu, u Mostaru je danas jako važno prihvatiti realnost odnosa političkih snaga, olakšati i ubrzati izbor gradonačelnika te početi se hvatati u koštac s problemima koji već godinama čekaju na rješavanje.

Sve drugo je čisto politikantstvo kojem cilj nije dobrobit stanovnika Mostara.

Naposljetku, sada do izražaja dolazi i to koliko bi bilo važno i dobro da se gradonačelnik bira neposredno na izborima od strane građana Mostara i koliko je međunarodna zajednica doprinijela da se od Mostara napravi „grad slučaj“ nametanjem svojih nerazumnih rješenja. Posrednim izborom gradonačelnika jamči se kontinuirano podgrijavanje međunacionalnih tenzija u Mostaru, što nikako nije u interesu Mostaraca nego samo otuđenih centara političke moći.

Izvor: Narod.hr

Izvorni autor: Jurica Gudelj, mt/Stari grad Mostar, foto: Ramirez, commons.wikimedia.org

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.