Jurica Vranješ: ‘Izgubi li, bit će pitanja oko Bjelice! Ta dva igrača mu i nisu neka klasa, a od njega očekuju trofej‘

29.08.2021. 15:50:00

‘On više ne gađa kao u Dinamu. Jedinog igrača kojeg je pogodio posjeo je na klupu nakon jedne greške

Danas Nenad Bjelica Damir Krznar bacaju sve svoje karte na stol. Derbi u Gradskom vrtu ima ogromno značenje za Osijek i Dinamo. Ne, naravno da neće odlučiti prvenstvo, ali pobjednik dobiva ogroman zamah. Gubitnik? Nitko ne bi htio biti u njegovoj koži. Osijek je ispao iz Europe, izgubio je od Istre u prošlom kolu, Dinamo se nije uspio plasirati u Ligu prvaka preko Šerifa... Obje momčadi ulaze na osječki megdan s ranama, svakoj bi novi posrtaj bio nož u srce. Takva situacija daje poseban draž današnjem derbiju. U predvečerje velikog okršaja, porazgovarali smo s dvojicom bivših nogometaša Osijeka i Dinama koji su ostavili veliki trag u tim klubovima.

- Sudaraju se dva kluba koja su malo razočarala u europskim utakmicama. Pogotovo Osijek koji nije uspio ući u Konferencijsku ligu. Jer Osijek je sigurno bacio karte na Europu nakon svih tih silnih ulaganja. Dinamo je pak s druge strane sigurno očekivao prolaz u Ligu prvaka preko prvaka Moldavije. Danas je zapravo derbi dva razočarana kluba - kaže nam u uvodu Jurica Vranješ, koji je za Osijek odigrao 66 utakmica i postigao 11 golova.

Kaže da su jedni i drugi zapravo u krizi.

- Ipak, čini mi se da Dinamo lagani favorit u ovoj situaciji. Ima malo bolji kadar igrača, a isto tako može aktivirati igrače iz drugog plana koji do sada nisu previše igrali i gladni su igre i uspjeha. Ima Dinamo problema s ozljedama i izostancima, ali to je još uvijek jaki kadar. Modri su u silaznoj putanji, Krznar mora nešto mijenjati. Dinamo si ne smije dopustiti da Osijek pobijedi, jer mu onda bježi na šest bodova razlike. Imaju Modri utakmicu manje, ali pobjeda bi Osijeku dala ogroman zalet.

Kad Mierez stane...

Iako se Bjelica u Osijeku čini čvrst i postojan kao stijena, bi li moglo biti turbulencija ako njegova momčad doživi poraz? Nema Europe, izgubilo se od Istre...

- Moglo bi biti turbulencija i pitanja. Bjelica je sad već drugu sezonu u Osijeku, U prvoj je sve lijepo napravio, znao je napraviti dobru atmosferu, ali nije pogodio s pojačanjima. Kao što je pogađao u Dinamu. Jedino je pogodio s Čeberkom, ali ga je stavio na led nakon greške protiv CSKA. Sve je to OK, ali nije za malo veći iskorak. Mađari su zaista uložili ogromne novce, pa se očekuje da Osijek parira Dinamu. Žele Mađari neki trofej i neki iskorak. A iskoraka nema, a Osijek je također poput Dinama u silaznoj putanji. Nisam trenerski ekspert, ali Bjelica ima problem igre prema naprijed. Nema modernih veznih igrača. Na tim pozicijama ima Nejašmića Žapera, koji, to moramo priznati, nisu neka posebna klasa. Spori su igrači. Ima u napadu Miereza, ali kad on stane, nema tko drugi dati pogodak. Osijek tu ima veliki problem u igri prema naprijed koju Bjelica s Osijekom mislim da ne može napraviti. Naravno, sve to što sam kazao ne treba ništa značiti u današnjem derbiju koji Osijek može dobiti - zaključio je Vranješ.

A što kaže nekad jedna od glavnih violina Modrih Silvio Marić? Kako on gleda na današnji veliki derbi?

- Dinamo nije prošao Šerif, ali je ušao u Europsku ligu. To je jako dobar rezultat, držim da je ostvaren nekakav cilj. Osijek nije imao sreće, naišao je na zaista jednu jako dobru momčad. Ja smatram da su ti posrtaji iza njih, da o njima više ne razmišljaju. Danas je novi dan, mislim da na derbi neće imati nikakav utjecaj to što su Dinamo i Osijek zapeli na Šerifu i CSKA - kaže nam Marić za početak.

Problemi u obrani

Kaže da igraju trenutačno dvije najbolje momčadi u Hrvatskoj...

- Siguran sam da će derbi opravdati sva očekivanja. Osijek ima prednost domaćeg terena, Dinamo s druge strane ima nekoliko ozlijeđenih igrača, dosta izostanaka. Pogotovo je problem s izostancima u obrani. Derbi će biti posve neizvjestan.

Mara kaže da su Modri ipak favoriti.

- Dinamo je bez obzira na sve favorit! Modri su odlična momčad, ali bit će važno kako će nadomjestiti izostanke u obrani. Realno, Dinamo ima kvalitetnije igrače. Zato prednost dajem Dinamu - zaključio je Marić, koji je upisao 197 nastupa i 52 pogotka za Modre.

Vranješ: Zašto će pobijediti Osijek?

1. Glasni navijači
Navijači Osijeka danas će davati ogromnu podršku svojim ljubimcima. Oni su željni pobjede nad Modrima, Bjeličina momčad imat će ogromnu podršku s tribina, imat će ogroman vjetar u leđa. S takvim navijačima, letjet će terenom i dati sve što imaju, motiv će biti ogroman.

2. Bjeličin inat
Nakon svega što mu se dogodilo u Dinamu, Bjelica će imati neviđenu želju pobijediti Dinamo. Sve svoje trenersko znanje, sve što zna će upotrijebiti kako bi maksimalno motivirao momčad, a on to zna, tu je velemajstor. Bjelica će spremiti momčad na način koji će biti fanatičan, njegov inat danas će doći do izražaja.

3. Dinamo u stresu
Nije niti Osijek u bajnoj situaciji, ali nakon ispadanja od Šerifa, Modrima nije lako. Ipak je Dinamo klub koji je navikao na uspjehe, koji je stalni prvak, znaju oni da bi im poraz u Gradskom vrtu donio potrese. Nisu Modri naučili gubiti, a nakon Šerifa, novi poraz bi već bio ulazak u seriju poraza, to će im predstavljati stres.

MARIĆ: ZAŠTO ĆE POBIJEDITI DINAMO

Marić: Zašto će pobijediti Dinamo?

1. Kvalitetniji pojedinci
Iako će Modrima nedostajati nekoliko bitnih igrača, imaju kvalitetnije pojedince. Pogotovo prema naprijed. I u veznoj liniji. Ta prednost u vezi i u napadu bit će veliki forte Krznarove momčadi koja bi ih trebala dovući do pobjede. U tim dijelovima momčadi Osijek im ne može parirati.

2. Dinamov rejting
Rekao bih, Dinamo je - Dinamo! Ima veći rejting od Osijeka, to je klub koji zna kako se igraju ovakvi derbiji, stalno osvajaju naslove prvaka Hrvatske, imaju taj gard pobjednika. Osijek to nema, njima će biti teško uopće misliti o tome kako dobiti Modre. Domaćini će biti pod većim pritiskom.

3. Iskustvo Dinama
Ovaj razlog se nadovezuje na onaj prethodni. Osijek je doživio velika ulaganja, ali još nije na razini da bi mogao parirati Modrima, primarno u iskustvu igranja ovakvih utakmica. Takvi derbiji mnogo donose i mnogo odnose, u takvim okolnostima iskusnijim igračima Dinama bit će lakše.

Izvor: sportske.hr/Foto: fah

Izvorni autor: Davorin Olivari

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.