Južina i iznadprosječna toplina: Pred nama promjena vremena

27.09.2024. 08:21:00

I u petak će prevladavati jaka južina i iznadprosječne temperature, osobito na istoku gdje su moguće vrućine, dok će veći dio Hrvatske uživati u pretežno sunčanom vremenu. Na zapadu zemlje očekuje se oblačnije vrijeme, a ponegdje i slaba kiša.

Današnji dan donosi razmjerno vjetrovite uvjete te temperature više od prosjeka. U istočnoj Hrvatskoj i Dalmaciji očekuje se pretežno sunčano vrijeme, dok će na zapadu zemlje, osobito uz granicu sa Slovenijom, mjestimice pasti kiša. Do večeri će kiša postati češća na sjevernom Jadranu i u Gorskom kotaru, gdje su mogući i grmljavinski pljuskovi. Puhat će umjeren jugozapadni vjetar, koji će u gorju biti i jak. Na Jadranu će prevladavati umjereno do jako jugo te južni vjetar. Najviše dnevne temperature kretat će se između 25 i 30 °C, dok će na sjeveru Jadrana biti nešto niže.

Meteoalaram je izdan za dijelove Hrvatske zbog mogućih olujnih udara jugozapadnog vjetra. DHMZ upozorava: "Budite na oprezu zbog krhotina koje lete nošene jakim vjetrom. Mogući su lokalizirani prekidi u aktivnostima na otvorenom."

Foto: DHMZ

Najava promjene vremena u subotu:

U subotu se očekuje smirivanje juga, no istovremeno dolazi do jačeg naoblačenja praćenog obilnim pljuskovima i grmljavinom. Moguće su lokalizirane urbane poplave. Vjetar će okrenuti na sjeverozapadnjak, a u noći sa subote na nedjelju zapuhat će jaka bura s olujnim udarima, što će dovesti do razvedravanja, ali i osjetnog pada temperature. Najniže jutarnje temperature bit će od 15 do 20 °C, na Jadranu od 19 do 23 °C, dok će dnevne temperature iznositi između 17 i 22 °C, a na Jadranu od 23 do 27 °C.

Subota će u unutrašnjosti zemlje biti najoblačniji dan, s kišom i izraženijim pljuskovima lokalno. Jugozapadni vjetar će zamijeniti sjeveroistočnjak, donoseći osjetno osvježenje. Od nedjelje se očekuje sunčanije vrijeme, a najhladnije jutro bit će u ponedjeljak, prognozira Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a za HRT.

Izvor: Dnevno.hr/Foto:Ilustracija/vrijeme

Izvorni autor: PDN/Dnevno.hr/DHMZ/HRT

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.