KAD HRVATSKA NIJE, KOSOVO HOĆE! SPREMA SE TEŽAK UDARAC SRBIJI! Tražit će veliki novac! Osmani prelomila: ‘Nema cijene i pritiska koji će nas natjerati da odustanemo’

16.04.2021. 12:29:00

NEUSTRAŠIVA PREDSJEDNICA

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani u intervjuu za irske dnevne novine Irish Times rekla je da je prioritet broj jedan u dijalogu sa Srbijom pitanje nestalih tokom rata. Osim toga, poručila je kako Kosovo namjerava tužiti Srbiju za genocid.

Osmani je u svom oštrom nastupu kazala kako lideri Srbije moraju platiti za zločine počinjene tokom rata.

Otkrila je kako će se potegnuti i pitanje ratne odštete za sva razaranja tokom rata.

Tužba za genocid

“Kosovo namjerava tužiti Srbiju za genocid i želi da njeni lideri plate za zločine počinjene tokom rata 1998/99. i za sistematsko ugnjetavanje kosovskih Albanaca koje mu je prethodilo. Pravda za 13.000 ljudi poginulih u sukobu, milijun raseljenih ili deportiranih i 1.600 još uvijek nestalih, treba biti temelj za sporazum koji se traži za normalizaciju odnosa”, rekla je Osmani za irski list.

Traži se priznanje u trenutnim granicama

Smatra kako je sve to uvjet da Kosovo i Srbija pristupe Europskoj uniji. Kaže kako Kosovo i dalje spremno čega na “kvalitetan sporazum”, koji osigurava “priznanje neovisnosti Kosova od strane Beograda, bez ikakvih promjena u trenutnim granicama”, rekla je Osmani.

Ratna odšteta za Kosovo

“Naš glavni zadatak je da govorimo u ime žrtava i njihovih obitelji. Dakle, nestale osobe su nam na prvom mjestu. Također i ratne odštete za sva razaranja koja je Srbija prouzrokovala na (tzv.) Kosovu, i to ne samo tokom rata, već od 1989. godine”, poručila je Osmani u intervjuu.

Predsjednica Kosova odlučno je poručila kako traži ispriku od Srbije.

“Želimo ispriku, htjeli su nas istrijebiti”

“Nema cijene i pritiska koji će nas natjerati da odustanemo ili odustanemo od tih principa. Sjedit ćemo za tim stolom samo da ih možemo gledati  u oči, kako bi nam se mogli ispričati za počinjene zločine. Jasna je bila volja i namjera Srbije da istrijebi i uništi narod. Dakle, mi ćemo se kao zemlja pripremiti za slučaj genocida počinjenog od Srbije čim budemo spremni za to, pravno i u smislu dokaza, jer su svjedoci još uvijek živi, a dokazi postoje i to je jasno”, tvrdi Osmani.

“Vučić pokušava osvojiti što više teritorija”

Prema njenim riječima, kada dođe vrijeme da  kosovska delegacija sjedne sa predsjednikom Srbije za stol, prvo pitanje bit će pitanje nestalih. Ona smatra da je razmjena teritorija nemoguća te da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić “mora dokazati da je odvojen od Miloševićeve prošlosti”.

“Mislim da sličnu strategiju sprovodi na različite načine. Očigledno ne ratom i uništavanjem i nasiljem, već drugom strategijom, koja i dalje ima za cilj zauzeti više teritorija i nije stvarno zainteresiran za sudbinu ljudi”, ustvrdila je Osmani.

Izvor: Dnevno.hr/PDN/Photo:Ilustracija

Izvorni autor: N.K./Dnevno.hr

Autor: