Kadirov izvrijeđao ruskog zapovjednika koji je izgubio Liman i pozvao Putina: Upotrijebi nuklearno oružje!

01.10.2022. 18:40:00

U subotu poslijepodne rusko je ministarstvo obrane potvrdilo da je povuklo vojsku iz područja, kako ga Rusi zovu, Krasnog Limana, strateški važnog grada na rubu donbaske oblasti koju je Rusija jednostranim referendumom pripojila svom teritoriju. Tim se povodom na društvenoj mreži Telegram oglasio Ramzan Kadirov, čečenski predsjednik koji voli da ga zovu 'Putinov bijesni pas'

Kadirov je u žestokoj objavi napao generala-pukovnika Aleksandra Lapina kao najodgovornijeg za novi ruski vojni poraz, te po prvi puta javno stavio do znanja da na ruskoj strani ne postoji suglasje oko strateškog djelovanja u, kako to Rusi kažu, 'specijalnoj operaciji' u Ukrajini. Objavu prenosimo u skraćenom obliku.

'Uvijek sam govorio: nema ništa bolje od izrečene istine, makar gorke, uvredljive, ali istine. Samo tako se može ići naprijed. Stoga ne mogu šutjeti o onome što se dogodilo u Krasnom Limanu', započeo je Kadirov.

'Obranu ovog dijela vodio je zapovjednik Središnjeg vojnog okruga general-pukovnik Aleksandar Lapin. Isti Lapin, koji je dobio zvijezdu Heroja Rusije za zauzimanje Lisičanska, iako de facto nije bio tamo i nije bio u blizini... General-pukovnik je rasporedio mobilisane borce iz tzv. Luhanske republike i drugih jedinica na sve granice limanskog pravca, ali im nije omogućio potrebnu komunikaciju i opskrbu municijom. Prije dva tjedna, zapovjednik specijalnih snaga Ahmat, moj dragi brat Apti Alaudinov, osobno me je izvijestio da bi naši borci mogli postati laka meta. O opasnosti sam obavijestio Valerija Gerasimova, načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Ruske Federacije. Ali general me uvjeravao da ne sumnja u Lapinov talent za vodstvo i da ne vjeruje da je moguće povlačenje u Krasnom Limanu i njegovoj okolici.

Tjedan dana kasnije, Lapin seli svoje sjedište u Starobelsk, stotinjak kilometara od svojih podređenih, dok on sam sjedi u Luhansku. Kako možete brzo upravljati jedinicama, budući da ste od njih udaljeni 150 km? Zbog nedostatka elementarne vojne logistike, danas smo napustili nekoliko naselja i velik dio teritorija.

Nije sramota što je Lapin osrednji. I to što ga na vrhu pokrivaju čelnici u Glavnom stožeru. Da je bilo po mom, degradirao bih Lapina u čin vojnika, oduzeo bih mu odlikovanja i s automatom u rukama poslao ga u prve redove da krvlju opere svoju sramotu.

Vojni nepotizam neće dovesti do ničeg dobrog. U vojsci je potrebno postavljati ljude čvrstog karaktera, hrabre, principijelne, koji brinu za svoje borce, koji daju sve za svog vojnika, koji znaju da podređeni ne može ostati bez pomoći i podrške. U vojsci nema mjesta nepotizmu, pogotovo u teškim vremenima...

Ne znam o čemu Ministarstvo obrane Ruske Federacije izvješćuje vrhovnog zapovjednika, ali po mom osobnom mišljenju treba poduzeti drastičnije mjere, sve do proglašenja vanrednog stanja u pograničnim područjima i upotrebe nuklearnog oružja. Nije potrebno svaku odluku donositi s okom na Zapad - oni su već jasno rekli što misle o nama i učinili dovoljno.

Jučer je bila parada u Izjumu, danas zastava u Limanu, a što sutra? Sve bi bilo dobro da nije tako loše', zaključuje Kadirov.

Podsjetimo, ukrajinski vojnici ušli su u subotu u grad Liman, važno željezničko čvorište u istočnoj Ukrajini pod kontrolom ruskih vojnih snaga. Rusija je prethodno najavila da će napad na teritorije koje je anektirala nakon referenduma smatrati napadom na teritorij Rusije.

Izvor: tportal.hr/Foto: Dmitry Astakhov / Sputnik

Izvorni autor: B.S.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.