Kadirov želi uključenje NATO-a u rat: ‘Odgovori na pokušaje napada trebali bi biti brutalni’

02.06.2023. 11:47:00

Čečenski ratni vođa želi da se u Rusiji proglasi izvanredno stanje kao i da se upotrijebe sva borbena sredstva da bi se “cijela teroristička ćelija u Ukrajini odjednom počistila”

Čečenski ratni vođa Ramzan Kadirov smatra da Putinova ratna taktika nije dovoljno brutalna te je tražio od Rusije proglašenje izvanrednog stanja. Kadirov je rekao da je bespilotni napad letjelicama na Moskvu pokazao da bi ruska vojska trebala oštrije odgovoriti da bi se rat prenio u zemlje članice NATO-a, prenosi Daily Mail.

– Odgovori na takve pokušaje napada ne bi trebali biti oštri, trebali bi biti brutalni. Po mom mišljenju, potrebno je proglasiti ratno stanje u Rusiji, upotrijebiti sva borbena sredstva namijenjena za to da bi se cijela ova teroristička ćelija u Ukrajini odjednom počistila – smatra čečenski vođa. Rekao je i da Ukrajina ima “nacističko” i “sotonističko” vodstvo te je naredio vojnicima da “udaraju po mjestima okupljanja terorističkih vođa dok od njih ne ostane ništa da drugi ne bi ni pomislili nešto loše prema Rusiji”.

– Europske zemlje trebale bi razmisliti o tome koga sponzoriraju i pod kojim uvjetima daju oružje. To će im se obiti o glavu kada Rusija pokuca na vrata, primjerice, Njemačke ili Poljske. Neće nam imati što odgovoriti jer je sve oružje potrošeno na Ukrajinu – rekao je Kadirov. Izjavio je i da će se uskoro u specijalnim vojnim operacijama pokazati što je osveta.

Putin je Kadirova promaknuo u general-pukovnika, a Kadirov je naredio vojnicima iz čečenskih jedinica da se rasporede u Donjecku Narodnu Republiku koja je trenutno pod ruskom okupacijom. Naređenje je došlo nakon što su se Wagnerove snage povukle iz Bakhmuta, piše Vecernji.

– Borci čečenskih jedinica moraju započeti aktivna borbena djelovanja i osloboditi niz naselja. Borbene jedinice se pripremaju za jurišne aktivnosti uz aktivnu potporu Ministarstva obrane i Glavnog stožera ruskih oružanih snaga – rekao je Kadirov. Osim u Donjeckoj Narodnoj Republici, postrojbe čečenskih jedinica nalaze se i u okupiranim regijama Zaporožje i Herson.

Kadirov je izrazio svoje mišljenje nakon što je šef Wagnera Jevgenij Prigožin također zatražio proglašenje izvanrednog stanja u cijeloj Rusiji. Razlog je sumnja na Prigožina da surađuje s osobama unutar Putinova kruga da bi ga svrgnuo s vlasti. Putin izbjegava njihove prijedloge jer strahuje da bi proglašenje izvanrednog stanja dovelo do negodovanja prema ratu.

Izvor: Priznajem.hr/PDN/Foto:rama-prozor.info

Izvorni autor: PDN/Priznajem.hr/Daily Mail/Večernji.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.