Kajtazi pozvao zastupnike da podrže zabranu ustaških simbola, odgovorio mu Pavliček: Ja ne vidim ustaška obilježja, nego obilježja obrambenih snaga koje su i vama omogućile da budete ovdje

27.01.2021. 10:24:00

Sabor je raspravom o Nacionalnoj razvojnoj strategiji započeo novi radni tjedan. Prvi dan u tjednu plenarne sjednice otvorila su iznošenja stajališta na slobodnu temu

Već na početku sjednice Sabor se prisjetio žrtava holokausta povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta te im poštovanje odao i minutom šutnje.

'Na današnji dan sjećamo se 6 milijuna izgubljenih života nevinih ljudi. Naša je obveza prema svim žrtvama holokausta da ih nikada ne zaboravimo. I danas se postavlja pitanje zašto se to dogodilo, naše je da se zapitamo zašto je takvo nešto uopće bilo moguće. Holokaust nas mora podsjećati da je uvijek moguće ono što je nezamislivo i moramo se pitati kako možemo postati bolji u empatiji i u susjećanju s onima koji su različiti, kako preuzeti osobnu odgovornost za budućnost. Zlo je oko nas i moramo ga znati prepoznati', rekao je u govoru predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

U slobodnim govorima na to se osvrnuo i manjinski zastupnik Veljko Kajtazi, koji je sve zastupnike pozvao da podrže prijedlog Židovske općine Zagreb te da se zabrane ustaška obilježja, uključujući i pozdrav 'Za dom spremni'.

Mostov Zvonimir Troskot u svom je izlaganju kazao da je Hrvatska umorna od kalkulantskih obećanja kao što je obnova Zagreba. 'Obnova je trebala početi jučer, a ona će krenuti uoči izbora. Gospodo, vrijeme je da se probudite', kazao je Troskot. Pozvao je i na ukidanje obvezne članarine za HGK.

SDSS-ov Milorad Pupovac osvnruo se na posljedice potresa u Sisačko-moslavačkoj županiji. 'Nakon potresa dogodila se eurupcija solidarnosti i to je bilo ganutljivo za osjetiti i vidjeti. Mi očekujemo da ćemo iz Fonda solidarnosti osigurati najveći dio sredstava za obnovu infrastrukture. Nije realno da ćemo tim ljudima dati sve jer nije njih pogodio samo potres, njih već 30 godina pogađa siromaštvo koje je nepojmljivo za zemlje poput naše. Potencijali tog kraja su potpuno neiskorišteni', dodao je.

Marijan Pavliček u ime Hrvatskog suverenista osvrnuo se na izlaganje Kajtazija. 'Ja u Hrvatskoj danas ne vidim ustaška obiježja. Ja vidim samo obilježja pripadnka obrambenih snaga. To nije nazadna manjina nego su to ljudi koji su krvarili za Hrvatsku i vama omogućili da sjedite ovdje', poručio je Pavliček.

U ime SDP-a govorio je Peđa Grbin. 'Naša je dužnost kada smo upozoreni učiniti sve da se ono što se dogodilo ne dogodi ponovo. Ali to ne smije ostati samo na lijepim riječima. Nema riječi koje je izgovorio predsjednik Sabora koje ne bi podržao. Ali vrijeme za riječi je prošlo i zato mi pružamo punu potporu inicijativi da se napokon donese zakon i da napokon prihvatimo da smo upozoreni i da ne možemo ignorirati, kao što to ignorira gospodin Pavliček, glorificiranje nacisitičkog i da, ustaškog režima. Puna podrška inicijativi Židovske općine', kazao je Grbin.

Izvor: Tportal.hr/PDN/Foto:Patrik Macek/Pixsell

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.