‘KAKAV BI BOLESTAN MOTIV UKRAJINA MOGLA IMATI?’ Jezive optužbe prestravile svijet: Zovu je nuklearnom bombom za sirotinju, služi da se bilo koje područje pretvori u Černobil

24.10.2022. 19:00:00

STRAŠNE PRIJETNJE

Rusija ne bi trebala koristiti lažne tvrdnje kao izgovor za eskalaciju svog rata u Ukrajini, upozorio je u ponedjeljak glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.

“Navod da se Ukrajina priprema koristiti prljave bombe u Ukrajini je apsurdan”, rekao je Stoltenberg u intervjuu za Politico u sjedištu saveza u Bruxellesu.

Komentari šefa NATO-a uslijedili su nakon što je ruski ministar obrane Sergej Šojgu rekao svojim britanskim, francuskim i turskim kolegama tijekom vikenda da se Ukrajina možda priprema koristiti “prljavu bombu”, napravu koja kombinira konvencionalne eksplozive s radioaktivnim materijalima.

Stoltenberg je rekao da je “apsurdno” reći da bi Ukrajina upotrijebila prljavu bombu “na vlastitom teritoriju”, za čije se oslobađanje Kijev “toliko bori”.

Glavni tajnik također je rekao da je vojni savez zabrinut da bi ruska retorika mogla biti dio dugotrajnog obrasca ponašanja.

“Ono što nas brine je da je ovo dio obrasca koji smo već vidjeli iz Rusije — u Siriji, ali i na početku rata, ili neposredno prije početka rata u veljači. A to je da Rusija optužuje druge da rade ono što sami namjeravaju učiniti”, rekao je.

“Rusija”, rekao je Stoltenberg, “ne bi trebala koristiti ove lažne optužbe ili tvrdnje kao izgovor za daljnju eskalaciju rata u Ukrajini.”

Ministri vanjskih poslova Francuske, Sjedinjenih Američkih Država i Ujedinjenog Kraljevstva u nedjelju su također upozorili na retoriku Moskve, ističući da su razgovarali sa Šojguom.

“Naše su zemlje jasno dale do znanja da svi odbacujemo transparentno lažne optužbe Rusije da se Ukrajina sprema upotrijebiti prljavu bombu na vlastitom teritoriju”, rekli su ministri.

“Svijet će”, dodali su, “prozreti svaki pokušaj da se ova optužba iskoristi kao izgovor za eskalaciju.”

Tadić: Kakav bi to bolesan motiv Ukrajina trebala imati?

O prljavoj bombi govori dr. Tonči Tadić, nuklearni fizičar s Instituta Ruđer Bošković u Zagrebu. Uvjeren je kako je izjava Šojgua ruski spin da se skrene pozornost s Krimske platforme.

“Nuklearni rat počinje bacanjem nuklearnih bombi, ali korištenje prljavih bombi je uvod u nuklearni rat. Korištenje prljave bombe može biti povod za korištenje nuklearne bobe”, rekao je za Dnevnik.hr.

Prljava bomba sastoji se od eksploziva koji je okružen radioaktivnim materijalom. Pri eksploziji se radioaktivni materijal raspršen u sitne čestice rasipa po velikoj površini i kontaminira je. Kao radioaktivni materijali u prljavoj bombi najvjerojatnije bi bili korišteni radioaktivni izvori kao što su kobalt-60 ili cezij-137, pa su zato i lako dostupni.

“Prljavu bombu zapravo zovu nuklearnom bombom za sirotinju. Ako nemaš nuklearnu bombu, onda možeš nabaviti kobalt-60 i postaviti na klasičan eksploziv i raspršiti tu prašinu. Ona služi da se bilo koje područje pretvori u Černobil i čini to područje nepodesnim za naseljavanje i boravak ljudi. Tamo se može boraviti samo u posebnom kombinezonu, rukavicama, čizmama i slično”, pojasnio je Tadić i dodao kako se postavlja pitanje zašto bi Ukrajina, koja je 1994. godine predala sve nuklearne bombe Rusiji, poželjela baciti prljavu bombu.

“Kakav bi to bolestan motiv Ukrajina trebala imati? U trenutku kad se Ukrajina razara, očito Rusi misle da je Ukrajini stalo za još većim razaranjem, što je pogrešno”, ističe Tadić.

Rusi su svojevremeno tvrdili da Ukrajina priprema nuklearnu bombu, što se pokazalo kao laž, a sad tvrde da pripremaju prljavu bombu, što će se, kaže Tadić, također pokazati kao laž. Navodi, sav radioaktivni materijal od kojeg bi mogli napraviti prljavu bombu pod kontrolom je Međunarodne agencije za atomsku energiju.

Izvor: Dnevno.hr/Foto:geek.hr

Izvorni autor: Politico/Dnevno.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.