KAKAV JE TO POGODAK BIO! Pogledajte kako Andabak ‘čestita’ neprijatelju Novu Godinu

03.01.2022. 17:37:00

Rijetko viđena snimka na kojoj heroj Nuštra Andrija Andabak besprijekorno pogađa neprijateljski tenk, nastala je 31. prosinca 1991. godine.

Andriji Andabaku koji je u narodu zaživio pod nadimkom “lovac na tenkove”, ni na staru godinu kada su ga suborci snimali u akciji – ruka nije zadrhtala. Krećući se iz smjera dvorca u Nuštru prema Sv. Ani, pred braniteljima se u daljini ispriječio tenk. Pogledajte kako je Andabak “čestitao” neprijatelju i proslavio ulazak u 1992. godinu.

Andrija Andabak poginuo je  7. srpnja 1992. u Bosanskoj Posavini, no prije toga ukupno je uništio 32 oklopna cilja, od čega čak 30 tenkova (14 tipa T-84 i 16 tipa M-55), jedno borbeno vozilo pješaštva i jedan oklopni transporter.

Odlikovan je Redom kneza Domagoja s ogrlicom, Redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana, te Spomenicom Domovinskog rata. Zanimljivo je da se danas hrvatskim vojnicima dodjeljuje priznanje “Andrija Andabak” ako uspiju uništiti tri oklopna cilja ili više.

Izvor: 7dnevno/PDN/Foto: Andrija Andabak

Izvorni autor: 7dnevno

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.