Kako je Đakovo zbog oružja stiglo na naslovnice svih svjetskih medija

08.12.2023. 14:12:00

Đakovo je već dva dana glavna vijest svih brazilskih, paragvajskih, ali i većine svejtskih medija. Kako i ne bi, kad je upravo ime tog slavonskog grada naziv velike akcije brazilske policije u kojoj je zaplijenjena ogromna količina oružja iz Europe, pa i oružje najpoznatije hrvatske tvrtke, prenosi Priznajem.hr.

Veliku akciju zapljene oružja brazilska policija počinje s malim gradićem u srcu Slavonije. No, iz Brazila nema jasnog objašnjenja zašto je kodno ime operacije baš Đakovo, a to ne znaju ni Đakovčani.

Ipak,  glasnogovornik paragvajske specijalne policije Raúl Riverosa  SENAD (Secretaría Nacional Antidrogas ), koja je također sudjelovala u ovoj akciji, rekao je:

“Uzimajući u obzir da je jedna od zemalja iz koje se oružje krijumčarilo Hrvatska, operaciju smo odlučili nazvati Đakovo”, pojasnio je i dodao da je oružje došlo baš iz Đakova.

I na videu objavljenom na službenom kanalu Youtubeu SENAD-a jasno se na početku vide prizori đakovačke katerale i ergele.

“Vi morate znati da je u zadnjih deset godina hrvatski pištolj i firma HS produkt visoko pozicionirala na američkom tržištu kao proizvođač izuzetno kvalitetnog cijenjenog pouzdanog oružja”, navodi.

U posljednje vrijeme, dodaje, najveći je problem što ih mnogi pokušavaju kopirati, a tržište je preplavljeno krivotvorinama pogotovo onim iz Turske.

“Na tržištu se pojavilo jako puno firmi doslovce nepoznatih imena koji nude desetke različitih modela kratkog i dugog oružja. Većinom se radi o oružju koje su poluproizvodi i ne zadovoljavaju ikakve vojne ni policijske standarde, no vrlo su zanimljivi zato što su jeftini pa završavaju na crnom tržištu Brazila”, dodaje Gvozdanović.

Kao najvažniji dio kriminalne hobotnice označen je jedan par, Argentinac Diego Dirisi kojeg u Paragvaju zovu “Gospodar oružja” i njegova supruga Julieta Nardi, bivša argentinska manekenka.

Sumnja se da su kupovali oružje iz Hrvatske, Turske, Češke i Slovenije kako bi ga preprodavali brazilskim kriminalcima. Sve se odvijalo preko tvrtke International Auto Suply registrirane u Paragvaju.

Iz hrvatske tvrtke HS produkta kažu da su tu tvrtku od 2019. do 2021. izvezli 3860 pištolja. Za to su, poručuju, ishodili sve pravovaljane dozvole i provjere i sve je bilo precizno deklarirano. Kažu da ih je o svemu brazilska policija pitala još 2021. i zahvalila na suradnji.

Uprava HS Produkt za RTL je mailom poručila kako su suradnju prekinuli. “Iako na direktan upit ovog društva o prekidu suradnje brazilska policija nije sugerirala prekid suradnje, HS Produkt d.o.o. je 2021. godine prekinuo izvoz i suradnju sa trgovačkim društvom International Auto Suply unatoč pravovaljanim i važećim dozvolama”, stoji u njihovom odgovoru.

Da najpoznatija hrvatska tvrtka radi sukladno svim propisima potvrđuje i najpoznatiji sudski vještak za oružje Dubravko Gvozdanović koji vrlo dobro zna što u svijetu znači HS produkt.

Ime Diega Dirisija već nekoliko godina uvršteno je na crvenu listu Interpola i smatra se najvećim krijumčarem oružja u Južnoj Americi. S Julijom nalazi se u Paragvaju i protivi se izručenju.

Uloga njegove supruge bila je pregovarati s proizvođačima, nadzirati plaćanja i pratiti brazilske zapljene. Godinama je radila kao model, pobjeđivala na natjecanjima ljepote i sudjelovala u realityjima.

U akciji Đakovo zaplijenjeno je stotine milijuna teško oružje. U pretragama su pronađeni i skupocjeni satovi, olovke, ali i čekovi.

Izvor: Priznajem.hr/PDN/Foto:priznajem.hr/SiB

Izvorni autor: PDN/Priznajem.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.