KAKO JE TO MOGUĆE? Unatoč cijepljenju, broj novozaraženih isti kao i lani, kada nije bilo cjepiva

28.10.2021. 15:36:00

Hrvatska je jučer oborila rekord u broju novozaraženih koronavirusom. Zabilježen je 4571 novi slučaj. To možda ne bi bilo čudno za četvrti val, no, zanimljivo je da je taj broj identičan broju zaraženih godinu dana prije, kada nije bilo cjepiva. Sada je procijepljeno oko 50 % Hrvata, a broj novozaraženi je jednak kao lani. Kako je to moguće?

Vrlo je vjerojatno da će ukoliko se broj zaraženih poveća, ove godine biti više zaraženih koronom, nego prošle. Tada je vrhunac zabilježen 10. prosinca 2020. kada je zabilježeno 4620 novozaraženih. Jučer ih je u Hrvatskoj bilo samo 49 manje, unatoč tome što je procijepljeno pola odrasle populacije. A jesen je tek počela.

CRVENA LINIJA- BROJ POTVRĐENIH SLUČAJEVA PO DANU

Vladini imunolozi tvrde da se radi o novom tzv. delta soju koronavirusa, koji je zarazniji i brže se širi. No, isti ti imunolozi su tvrdili da cjepivo štiti i od novih sojeva. Kako ono štiti, a broj novozaraženih je isti kao i lani? S tendencijom da obori rekord.

S druge strane, postavlja se pitanje, koliko bi novozaraženih bilo da se nitko nije cijepio?

“Danas su zabilježena 4154 nova slučajeva zaraze. Udio novozaraženih u 24 sata je 33.77%. U bolnici je 1321 osoba, a pomoć respiratora potrebna je za 160 pacijenata”, rekao je u četvrtak ministar zdravstva Vili Beroš.

“Zbog povećanja dnevnog broja novozaraženih jučer je održan sastanak ekspertne skupine u Ministarstvu. Popunjenost bolnica u Zagrebu je visoka, treba povećati broj kreveta, pa i na intenzivnoj njezi. KBC Zagreb, Sestre milosrdnice i Dubrava će povećati broj kreveta, a Sveti Duh i Merkur će biti u stanju pripravnosti”, rekao je Beroš.

Evo, srećom da se 50% ljudi cijepilo.

Izvor: Paraf.hr/PDN/Foto:paraf.hr

Izvorni autor: Paraf.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.