KAKO SU SRBIJANSKI TUŽITELJI DOŠLI DO NAŠEG GENERALA? ‘To je jako opasno, neki su uzeli branitelje u Srbiji…’

26.08.2022. 07:43:00

Ne jenjava bura oko srbijanske optužnice protiv četvorice hrvatskih pilota za “ratne zločine počinjene u vojno redarstvenoj akciji Oluja” te najave podizanja kaznene prijave protiv admirala Davora Domazeta Loše, brigadira Ilije Maričića i generala Pavla Miljavca.

Ratni general Miljavac rekao je da, ako stvarno dođe do tih optužnica, onda je očito da su piloti poslužili kao transmisija da se dođe do najvišeg dijela stožera, do stožernog operativnog tima koji je tada vodio operaciju.

“Nema pokojnog Šuška, nema Červenka, nema Tuđmana. Stiska se da će sam vrh koji je bio na čelu operacije, ako bi se tu slučajno osudili ti ljudi, to je vrlo opasno jer operacija ne može biti čista jer je praktički zločinačka i onda je pitanje kako je operacija nastala”, rekao je za RTL.

 

Kako su srbijanski tužitelji došli do njega?

Dodaje, da su Tuđman i Šušak živi, vjerojatno bi i njih optužili, a na pitanje kako su uopće došli do njega, odgovara:

“Po nekim informacijama, nažalost neki od pilota su uzeli branitelje u Srbiji i kada se ispitivalo kako je operacija tekla, rekli su da su dobili nalog od više instance. Vrlo lako se onda dođe do više instance. Admiral Domazet Lošo bio je načelnik obavještajne uprave tada.”

Smatra, opasno je da u takvoj situaciji netko sam uzima odvjetnika jer će se svaka riječ sabirati i može se koristiti za daljnje postupke.

Ne postoji zapovijed da se gađa civilna kolona

Tvrdi, ne postoji pismena ni usmena zapovijed da se gađa izbjeglička kolona jer su sve išle preko tog stožera.

“Ne postoji niti jedna zapovijed koja bi dala odobrenje da bi se gađale civilne kolone ili civilni ciljevi. U tom momentu to nam nije bilo potrebe, kao legalne mete bili su vojni ciljevi tako da sm koristili zrakoplovstvo selektivno za što brže napredovanje i brži završetak Oluje”.

Nisu ga zvali ni Plenković, ni Milanović, ni Banožić

Kako komentira reakciju države?
“Ovo što se tiče Bljeska u dogovoru s nama mi smo rekli da ne želimo sudjelovati ni u kakvom otvaranju istrage, branili smo našu državu, to nije bio privatni rat. Bili smo legalno i legitimno postavljeni i provodili smo ono što su državni vrh i vojna hijerarhija donijela. Prema tome, država je tada reagirala, sad ćemo vidjeti kako će ići dalje. Hoće li optužnica kojom nam se prijeti biti podignuta. Mislim da to može biti udar na državu. Bez obzira na to što uđemo u Schengen, na neki način opet možemo biti pritisnuti”, rekao je i dodao da neće riskirati i ići izvan granice Hrvatske.

Tvrdi, nije ga zvao ni predsjednik, premijer, a ni ministar obrane.

“Nitko od nabrojenih nije zvao. Mislim da ćemo tražiti sastanak s njima. Jedino sam razgovarao s ministrom Medvedom”, kazao je Miljavac.

Izvor: dnevno.hr/Foto:fah

Izvorni autor: M.P.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.