Kako su Ukrajinci na sovjetske MiG-29 montirali američke proturadarske AGM-88 HARM projektile?

16.09.2022. 21:14:00

Medij Ukraine Weapons Tracker nudi moguće objašnjenje kako su Zračne snage Oružanih snaga Ukrajine uspjele prilagoditi borbeni zrakoplov sovjetske proizvodnje za nošenje američkih proturadarskih projektila AGM-88 HARM.

Za lansiranje ove rakete iz tog aviona trebala se uvesti prilično specifična modifikacija da se na početni dio krila MiG-29 pričvrsti LAU-118/A koji je standardni nosač za projektil HARM. Da su ukrajinski MiG-ovi zbilja opremljeni ovim projektilima dokazuje i nekoliki snimaka ispaljivanja projektila u letu koje su objavile ukrajinske zračne snage.

A kako se točno AGM-88 HARM lansira iz ukrajinskog MiG-a 29, privuklo je pozornost izraelskog portala Calcalist. Izraelski portal navodi da su stručnjaci iz američke Raytheon Technologies navodno pomogli prilagoditi HARM za gađanje iz MiG 29. Pomoć američkog vojnog diva je još uvijek nepotvrđena glasina.

No, navodno su to izveli ovako: tijekom leta AGM-88 HARM se ne napaja iz zrakoplova, već iz prijenosne baterije pričvršćene na avion. Od lansera do pilotske kabine razvučen je kabel koji je spojen na senzor radijacije i gumb za lansiranje. HARM senzor radi neprekidno i napaja se iz “vanjske” baterije; lansiranje projektila događa se odmah nakon što otkrije zračenje ruskih radara.

Što se tiče ispaljivanja projektila, MiG-29 očito mora podići nos za 20-30 stupnjeva kako bi ga ispalio u luku kako bi se što više povećao domet gađanja koji je nekoliko desetaka kilometara. Izraelski portal piše da su u Ukrajini glavna meta AGM-88 HARM projektila zapravo topničko-izviđački radari kompleksa “Zoopark-1M”.

Izvor: geopolitika.news/Foto:Wikimedia Commons

Izvorni autor: F.F.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.