Kandidati za Vrhovni sud sutra pred Odborom za pravosuđe

24.05.2021. 12:00:00

Odbor za pravosuđe sutra će se sastati kako bi dali mišljenje o petero prijavljenih na javni poziv za novog predsjednika Vrhovnog suda

Budući da se Odbor mora očitovati o svima koji sudjeluju u javnom pozivu, njegovi članovi, ali i ostali zastupnici koji će biti za to zainteresirani, razgovarat će, ako se odazovu, sa Zlatom Đurđević, Lanom Peto Kujundžić, Šimom Savićem, Snježanom Rizvan i Borisom Vukovićem.

Prema svemu što je proteklih mjeseci govorio premijer Andrej Plenković, očekuje se da će šestero HDZ-ovaca koji su u Odboru, neovisno o tome što će čuti tijekom saslušanja, dići ruku za negativno mišljenje o Zlati Đurđević, koju je predložio predsenik RH Zoran Milanović, i da će to učiniti i albanska zastupnica Ermina Lekaj Prljaskaj. Vjerojatno će im se pridružiti i poneki oporbenjak, recimo, Ružica Vukovac iz Domovinskog pokreta, piše Novi list.

Đurđević sigurno neće dobiti prolaznu ocjenu Odbora za pravosuđe, a hoće li netko drugi od prijavljenih, zasad nije poznato. Plenković je nedavno pozitivnim ocijenio program rada Lane Peto Kujundžić, sutkinje Visokog kaznenog suda, ali ona prošli tjedan nije dobila niti glas Opće sjednice Vrhovnog suda. Čak je  Đurđević podržao jedan od 33 prisutna suca.

Oba ova mišljenja neobvezujućeg su karaktera za predsjednika Milanovića, on je već ranije najavio da će u Sabor poslati prijedlog da se za predsjednicu Vrhovnog suda izabere  Đurđević. Predsjednik Sabora Gordan Jandroković odlučit će kada će se o njemu raspravljati i glasovati. Logično bi bilo da se to dogodi što prije, kako bi se do 15. srpnja, kada Đuro Sessa odlazi s dužnosti, eventualno stigao odraditi još jedan javni poziv, s obzirom na izvjesnu propast kandidature Zlate Đurđević.

Izvor: tportal.hr/Foto: NFOTO

Izvorni autor: V. B.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.