Kaos i višesatne kolone na kontrolnoj točki za Krim: ‘Putin je naredio hitnu evakuaciju iz Zaporižja!‘

08.05.2023. 09:45:00

Iz UN-ovog tijela za nuklearni nadzor stiglo je upozorenje na moguću 'tešku nuklearnu nesreću'

Putin je naložio evakuaciju 1680 građana, uključujući 660 djece, iz područja oko nuklearne elektrane Zaporižja koje su zauzele ruske snage.

Rečeno je da će evakuacije utjecati na Energodar, grad u blizini najveće elektrane u Ukrajini, a iz UN-ovog tijela za nuklearni nadzor stiglo je upozorenje o mogućoj 'teškoj nuklearnoj nesreći'.

Ivan Fedorov,  ukrajinski gradonačelnik Melitopolja u Zaporiškoj oblasti, rekao je da je naredba izazvala kaos i petosatne kolone automobila na kontrolnoj točki za Krim.

slika

Gužve zbog naređene evakuacije

 /Ivan Fedorov/telegram

Dodao je i kako postoje izvješća o ruskom vojnom osoblju koje prerušeno u civile pokušava pobjeći iz okupiranog dijela Zaporiške oblasti.

‘Stoga je sada dodano još jedno filtriranje pri napuštanju privremeno okupiranog teritorija - provjeravaju sve civile u automobilima i pokušavaju spriječiti prerušeno rusko vojno osoblje u automobilima", rekao je Fedorov, prenosi Ukrajinska pravda.

Dužnosnik je upozorio da humanitarna kriza ‘raste‘ jer trgovine prestaju primati robu, bolnice se zatvaraju i prijeti se isključenjem struje i vode.

Rafael Grossi, glavni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju, upozorio je da situacija ‘postaje sve nepredvidljivija i potencijalno opasna.‘

Vijest dolazi dok se Ukrajina priprema za proljetnu protuofenzivu, razbijajući zimsku mrtvu točku prodorom u okupirane regije na jugu i istoku.

Pišući ranije jutros na Telegramu, Fedorov je rekao da ‘Pod krinkom izmišljene ‘evakuacije‘, okupatori pripremaju prave provokacije‘.

‘Humanitarna katastrofa uzrokovana bolesnom fantazijom rašista [‘ruskih fašista‘] nije ništa manje stvarna.‘

Kasnije je dodao da ‘okupatori obećavaju stanovnicima frontovskih teritorija udoban smještaj u ljetovalištima na azovskom moru, Kirilivka i Berdjansk.‘

MailOnline nije uspio potvrditi evakuaciju ukrajinskih izbjeglica u naselja okrenuta morskoj obali - iako su očevici ponovili izvještaje.

LB.ua je u subotu izvijestio da su mještani skrivali svoju djecu dok su ih ruski okupatori pokušavali evakuirati, u nekim slučajevima bez roditelja.

Neovisna ukrajinska novina rekla je da su agencije za provođenje zakona potvrdile tvrdnje.

Fedorov je dodao: ‘Zapravo, samo [neki] evakuirani su dovedeni na obalu - oni su smješteni među kolaboracionistima. Drugi su odvedeni u kontinentalnu Rusiju.‘

Rekao je da se Ukrajinci evakuirani iz Hersona prošle godine kasnije nisu mogli vratiti u Ukrajinu.

Ruski državni mediji potvrdili su u petak evakuaciju 18 okupiranih regija.

U međuvremenu, Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) upozorila je da sukobi oko elektrane Zaporižja u gradu Energodaru prijete katastrofom.

‘Izuzetno sam zabrinut zbog vrlo stvarne nuklearne prijetnje i sigurnosnih rizika s kojima se elektrana suočava. Moramo djelovati sada kako bismo spriječili prijetnju ozbiljne nuklearne nesreće i s njom povezane posljedice za stanovništvo i okoliš‘, kazao je Rafael Grossi.

Postrojenje u Zaporožju jedno je od deset najvećih u svijetu i odgovorno je za gotovo polovicu nuklearne proizvodnje četiri ukrajinska reaktora.

Izvor: jutarnji.hr/Foto:screenshot

Izvorni autor: S.Ž.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.