KAOS IZA ZATVORENIH VRATA! Plenković smijenio Anušića: Ovo je početak rata u HDZ-u

24.02.2022. 20:07:00

OBRAČUN

Na zatvorenom dijelu sjednice Vlade, bez puno pompe, i bez da je tome itko dao pretjeran značaj HDZ-ov osječko-baranjski župan Ivan Anušić razriješen je iz članstva u Upravnom vijeću Hrvatskih voda. Zanimljiv je trenutak u kojem se premijer Andrej Plenković odlučio na Anušićevo razrješenje.

Naime, kao što je poznato aktualnu vlast potresaju afere ministara među kojima je i privedeni Darko Horvat. Nakon što je Horvat uhićen Plenković je u tako kriznoj situaciji pokušao organizirati sastanak s predsjedništvom svojeg HDZ-a međutim, na njegov poziv oglušio se navodno upravo Anušić te njegov kolega Oleg Butković, i jedan i drugi na glasu su kao predstavnici takozvane HDz-ove konzervativne struje koju prema tezama iz HDZ-a predvodi popularni slavonski župan, koji već neko vrijeme nije zadovoljan suradnjom s Plenkovićem.

”Anušić je postao opasan za Plenkovića, on je osokoljen glasovima koje je osvojio na lokalnim izborima, i sada nakon ove krize premijeru jasno sasuo u lice sve što misli o suradnji s Miloradom Pupovcem, bilo je tu povišenih tonova, razgovor je bio jako buran, ali je evidentno da je župan jedini HDZ-ovac koji se usudio otvoreno suprotstaviti premijeru”, komentira naš dobro upućeni sugovornik iz vladajućih redova te dodaje da Anušić inzistira na tome da Plenković iz Vlade makne potpredsjednika Borisa Miloševića, koji se našao u središtu Horvatove afere.

Diskretno mu uzvratio udarac

Umjesto da makne Miloševića Plenković je izgleda odlučio Anušiću diskretno uzvratiti udarac, i početi ga micati s funkcija, baš kao što je nedavno maknuo Damira Vanđelića iz INA-e”, nabraja naš sugovornik te dodaje da nije nemoguće da su Anušićeve nacionalne političke ambicije povezane s onim Vanđelićevim premijerskim.

”Plenković mu je ovime odlučio pokazati tko je gazda u stranci, on za sada još drži konce u rukama, ali situacija mu definitivno izmiče kontroli, ovo je potvrda sukoba o kojem se dugo šuška”, smatra naš sugovornik koji vjeruje da se u HDZ-u ponovno budi desna struja nezadovoljna Plenkovićem koji zapravo Anušiću ne može previše naškoditi, jer bez obzira na ovo micanje, Anušić samouvjereno vlada svojom županijom, a usporedno s time sjedi u predsjedništvu HDZ-a iz kojeg uspješno gradi vlastitu političku mrežu sastajući se i sa potencijalnim koalicijskim partnerima s desnice što znači da su njegove ambicije neskromne i po svemu sudeći daleko veće od pozicije ministra obrane, koju mu je nedavno nutkao Plenković ne bi li ga primirio.

Anušić je spreman na sve

Mira po svemu sudeći među njima nema više od godinu dana, a oni koji poznaju Anušića opisuju ga kao fajtera koji je spreman na sve. Vjetar u leđa osječkom županu dali su lokalni izbori na kojima je definitivno dokazao da je neupitan vladar Slavonije, kojom ravna u tandemu s mladim gradonačelnikom Osijeka Ivanom Radićem.

S predsjednikom Vlade Anušić je u ozbiljan konflikt ušao zato što je čovjek bez dlake na jeziku pa mu se tako primjerice suprostavio kada je Plenković planirao za parlamentarne izbore, na njegovu listu u četvrtu jedinicu staviti HDSSB-ova Josipa Salapića, na što osječki župan nije pristao. podsjećajući premijera na Salapićevu antihadezeovsku retoriku i činjenicu da je baš protiv njegove stranke svojedobno ratovao kako bi oporavio osječko-baranjski HDZ.

Umjesto na Anušićevoj Salapić se tada našao na listi koju je nosio ministar branitelja Tomo Medved, pa se činilo da se situacija stabilizirala, no Anušić je uoči lokalnih izbora na dnevni red pozvao ministra Marija Banožića pozivajući ga da se primi posla u svojoj Vukovarsko-srijemskoj organizaciji HDZ-a kojoj je tada prijetilo raspadanje.

Kako je prozvao Banožića, tako se Anušić svojevremeno obrušio i na Pupovca, tvrdeći da je njegovo vrijeme prošlo, te je njegove riječi Plenković javno osudio, ali je Anušić i nakon lokalnih izbora sugerirao da koaliciju sa SDSS-om treba raskinuti te da HDZ svojeg partnera treba tražiti u Domovinskom pokretu, što je Plenkovića posebno iznerviralo. Bez obzira na nervozu, pita li se HDZ-ovce Anušić itekako ima reference, Slavonija je u njegovom mandatu postala golemo gradilište, a on iza sebe za sada ne vuče nikakve afere. Hoće li ovaj umjereni konzervativac, Slavonac i branitelj dokusuriti Plenkovića koji ulazi u ozbiljan rat, i koje su uopće Anušićeve namjere na koncu ostaje za vidjeti.

Izvor: Dnevno.hr/Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Izvorni autor: Iva Međugorac/Dnevno.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.