Kaos na Camp Nou; pale neopozive ostavke koje bi mogle uzrokovati veliku krizu u Barceloni; prvi čovjek negira optužbe

10.04.2020. 09:10:00

Šest članova uprave Barcelone nezadovoljnih potezima predsjednika Josepa Marije Bartomeua podnijelo je u četvrtak navečer zajedničku ostavku, što bi moglo otvoriti krizu u vodećoj momčadi španjolskog prvenstva

U svom zajedničkom pismu poslanom Bartomeuu naveli su kako podnose neopozivu ostavku.

'Došli smo do te točke da se ne vidimo sposobnim vratiti kriterije i način upravljanja klubom uoči velikih izazova u budućnosti, a posebno nakon novog scenarija nakon pandemije koronavirusa', napisali su.

'Nezadovoljni smo nesretnom epizodom vezanom za društvene mreže, poznatom kao 'Barcagate', a za koju smo saznali iz medija. Tražimo da se konačno predstave rezultati revizorske kuće i da svatko podnese svoju odgovornost', dodali su.

Ostavke su dali Emili Rousand, Enrique Tombas, Silvio Elías, Josep Pont, Maria Teixidor i Jordi Calsamiglia čime je uprava ostala na 13 članova od ukupno 19.

'Predlažemo da se što prije organiziraju novi predsjednički izbori u klubu', poručili su.

Barcelonin predsjednik Josep Maria Bartomeu maknuo je ovaj tjedan s funkcija četvoricu od njih, od kojih je Rousand figurirao kao njegov kandidat na predsjedničkim izborima u ljeto 2021. godine.

Bartomeu se na taj korak odlučio nakon što su mediji u veljači izvijestili kako je Barcelona angažirala kompaniju za ocrnjivanje Bartomeuovih protivnika preko društvenih mreža, te nakon što je prošli mjesec u medije procurila informacija kako se igrači protive smanjenju plaća što je razljutilo kapetana Lionela Messija.

'Bartomeu me nazvao i rekao mi da želi remodelirati upravu jer nema povjeranja u neke direktore među kojima sam i ja, da sumnja da mu radimo iza leđa. Bilo je filtriranja informacija u medije koje su razljutile igrače. Smatrao je i da sam ja kritizirao rad uprave', rekao je Rousand u razgovoru za Catlunya Radio u srijedu.

'Odgovorio sam mu da razgovaram s novinarima ali ne filtriram informacije, te da nikada nisam kritizirao igrače. Što se direktora tiče, rekao sam mu da je situacija kao u svakoj kompaniji, ima vrednijih i manje vrijednih ljudi', dodao je.

Messi se oglasio priopćenjem 31. ožujka u kojem je naveo kako su se igrači odrekli 70 posto plaće a također će uplatiti dio svog novca kako bi zaposlenici kluba tijekom izvanrednog stanja dobivali 100 iznosa plaće.

'Mi smo prvi koji smo UVIJEK pomagali klubu kada nas se to tražilo', istaknuo je Messi. Španjolski mediji su prethodno izvještavali kako su igrači odbijali ponudu uprave o smanjivanju plaća.

Nakon toga je Bartomeu nazvao novine Mundo Deportivo i Sport sa sjedištima u Barceloni pa im rekao kako se igrači nisu protivili.

'U petak 20. ožujka smo (izvršni direktor) Óscar Grau i ja preko telekonferencijske veze razgovarali s Messijem i (njegovim zamjenicima) Busquetsom, Piqueom i Sergijem Robertom te smo im rekli kako želimo da smanje fiksni dio svojih plaća, ne i varijabilni dio, dok traje izvanredno stanje. Od prvog trenutka su rekli da je to u redu', rekao je Bartomeu.

'Od tada do konačnog zaključenja sporazuma je prošlo deset dana, no odgovor je još prvog dana bio 'Da'“, dodao je Bartomeu.

Predsjednik se nije oglasio nakon micanja direktora iz uprave. Rousand je upitan i o svom smijenjenom kolegi Masferreru.

'Bartomeu nam je rekao kako je Masferrer suspendiran s posla te da mu je i suspendirana plaća nakon afere 'Barcagate'. Ne znam prima li plaću. No sve ovo napraviti preko telefona, bez ranije obavijesti, nije hrabar čin', rekao je.

U veljači su mediji objavili da je kompanija I3Venture, koju je Barcelona angažirala za komunikaciju preko društvenih mreža, stvarala umjetne profile preko kojih je pisala negativne komentare o Bartomeuovim protivnicima uključujući kandidata za predsjedničke izbore Víctora Fonta ali i Messija koji oduljuje s produženjem ugovora.

Bartomeu je tada poručio kako će istražiti taj slučaj nazvan 'Barcagate' te je odbacio optužbe za sudjelovanje u njemu.

'Ja sam u odboru vezanom za angažiranje i račune te kompanije. Ne znam što će reći revizija, no činjenica je da su se računi dijelili kako bi se izbjegla interna kontrola', ispričao je Rousand.

Bartomeuov mandat traje do ljeta 2021. godine te je odbio sazvati prijevremene izbore. Nakon isteka mandata bi se trebao povući s mjesta predsjednika, a u medijima se kao njegov čovjek za nastavak kontinuiteta spominjao upravo Rousand.

'Ja nisam predstavio nikakvu kandidaturu jer sam prvo htio vidjeti panoramu. Kandidatura koja predstavlja nastavak uprave bez kredibiliteta, nema smisla. Bio je priličan konsenzus u upravi da ja budem kandidat, ako se bude tražila osoba da nastavi sadašnji rad', ispričao je Rousand.

Aktualni prvak Barcelona jedanaest kola prije kraja prvenstva ima 58 bodova, dva više od Real Madrida a u prvoj utakmici osmine finala Lige prvaka odigrala je 1:1 u gostima kod Napolija. Ispala je u četvrtfinalu španjolskog kupa i polufinalu Superkupa.

Izvor: tportal.hr/Foto:Alejandro Garcia

Izvorni autor: Danijel Starešinčić / Hina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.