Kaotične scene na Siciliji, prihvatni centri za migrante prenapučeni

18.09.2023. 16:45:00

U prihvatnom centru za migrante na talijanskoj Siciliji u ponedjeljak su se odvijale kaotične scene dok je stotinjak migranata bježalo iz kampa penjući se preko ograda i pritom probijajući postavljene barijere, objavili su lokalni mediji

Pripadnici hitne pomoći bezuspješno su ih pokušali zaustaviti u odlasku.

Najmanje stotinu migranata je prešlo ogradu centra u kojem je više od tisuću ljudi, a ranjen je namanje je

Prenatrpan centar čuvalo je oko 20 policajaca, dodaje agencija. Gradonačelnik južnoga lučkog grada Porto Empedocle kazao je da su migranti iz kampa bježali zbog loših uvjeta koji u njemu vladaju.

"Oni nisu odavde pobjegli da bi otišli negdje drugdje, već da potraže hranu i piće", rekao je gradonačelnik Calogero Martello za internetsku stranicu RaiNews.

Uvjete u kampu i sam je nazvao nehumanima te je zatražio potporu vlade u Rimu.

Uz tisuće ljudi koji su prošli tjedan stigli na talijanski otok Lampedusu više od 1000 ih je poslano u sicilijansko prihvatilište na nekoliko dana.

Porto Empedocle smatra se tranzitnom točkom za migrante koji stižu iz prenapučene Lampeduse da bi odande, nakon boravka na Siciliji bili poslani u druge gradove. No centar je trenutačno prenapučen jer se transfer prema kopnu odvija iznimno sporo, izvijestila je talijanska novinska agencija ANSA.

Talijanska vlada treba u ponedjeljak donijeti nove mjere u sklopu zakona o regulaciji migranata pošto je prošli tjedan Lampedusu preplavio nezapamćen migrantski val, više od osam tisuća.

Zbog takve izvanredne situacije Lampedusu je u nedjelju posjetila predsjednika Europske komisije Ursula von der Leyen u pratnji talijanske premijerke Giorgie Meloni i obećala potporu EU te predstavila akcijski plan za rješavanje krize.

Izvor: tportal.hr/Foto: EPA

Izvorni autor: Hina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.