Kardinal Puljić: U toj stvarnosti koju podnosimo, držimo se s nadom, držimo se krunice

01.04.2020. 21:26:00

U novoj emisiji ‘Izdvojeno’ Laudato TV razgovaralo se o aktualnoj temi izolacije i kako prebroditi to vrijeme. U emisiju se javio i vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić te ispričao kako se Crkva i vjernici u Bosni i Hercegovini nose s ovom situacijom.

„Mi u nadbiskupiji i moja braća biskupi slijedili smo opće odluke, tako da kao i vi u Hrvatskoj slavimo mise bez naroda. Ako netko zatraži ispovijed ili bolesničko pomazanje, tada se odazovemo. Oprezni smo kod sprovoda, da bude mali broj ljudi. Ljudima je to bolno palo, no ja sam ohrabrivao ljude da je to način posta od euharistije. Pozvao sam svećenike i narod da sačuvamo povezanost preko telefona, da se zovemo i hrabrimo. Slavimo mise online. Radimo na tome da se i nacionalna televizija uključi u prijenos misa. Uskrs ćemo također slaviti bez naroda, prema uputama Svete Stolice“, rekao je kardinal Puljić.

Odgovorio je i na pitanje je li ovo vrijeme usporedivo s teškoćama koje su se prolazile za vrijeme Domovinskog rata.

„Ovo mi je teže od rata. Sadašnje vrijeme mi posebno teško pada jer ne mogu poći na teren i hrabriti ljude i svećenike. Ne možemo pružiti ljudima utjehu vjere. Pokušavamo to činiti preko medija. Prvu subotu u travnju obnovit ćemo posvetu Bezgrešnom Srcu Marijinu. Godine 2017. obišli smo sve župe s kipom Gospe Fatimske i posvetili ih Bezgrešnom Srcu Marijinu. Kada su bile nedaće uvijek su se radile posvete da se odvrati od zla. Vjerujem da ćemo kroz tu posvetu oživjeti identitet i povezanost s Gospom. Molit će se krunica, litanije i posveta koja vrijedi u prvom redu za Vrhbosansku nadbiskupiju“, istaknuo je kardinal Puljić.

Kardinal ohrabruje i savjetuje kako provesti uskrsne blagdane.

„Bolje je izolacija nego uzemljenje. Moramo biti hrabri i istinski prihvatiti tu borbu. Ovo je specifična korizma, s jednom zarazom koja razara. Moramo shvatiti da tom borbom želimo uništiti negativno i trebamo imati pouzdanje u Boga. Ne računati na slabe ljudske snage, nego računati: On je s nama. Kada razmatramo Križni put vidimo: On je s nama. U toj stvarnosti koju podnosimo, držimo se s nadom, držimo se krunice. Ako netko nije voljan čitati Sveto pismo, pa neka prebire krunicu. Jedan vjernik me je jednom pitao kako će blagosloviti hranu za Uskrs. Vratimo se staroj praksi. Imate blagoslovljenu vodu i glava kuće neka blagoslovi hranu i izmoli ‘Vjerovanje’ i ‘Oče naš’. Kada prođe ovaj virus, valja ići Gospi zahvaliti“, poručio je kardinal Puljić, te udijelio svoj pastirski blagoslov. (IKA)

Izvor: Kamenjar.com/PDN

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.