Karolina Vidović Krišto – Malo je reći da se zakoni od strane sudova i HNB-a krše – vi zakonima brišete pod

22.04.2021. 21:02:00

GOVOR U SABORU O DOPUŠTANJU HNB-a DA SE HRVATSKI GRAĐANI ZLOSTAVLJAJU

Dame i gospodo,

Kada bi Hrvatski sabor bio autentični i iskreni predstavnik hrvatskih građana, onda bismo nakon rasprave o ovoj točci donijeli odluku o trenutnom razrješenju guvernera HNB-a i imenovanju privremenog guvernera, koji bi imao zadaću napraviti inventuru stvarnog stanja u instituciji koja nosi ime Hrvatska narodna banka.

Jer Narodne banke, kao što i sam naziv kaže, rade za narod. Hrvatska narodna banka, pak, radi za banke, a ne za hrvatski narod.

U ovom suhoparnom tekstu kojeg vi iz HNB-a nazivate izvješćem, nema informacija da ste dobili upozorenje iz europske središnje banke, da je Uni Credit, to jest Zagrebačka banka, bila upetljana u pranje novaca, i to u velikom stilu. Ono što znamo, jest da je predsjednik Uprave Zagrebačke banke, Miljenko Živaljić, neočekivano i iznenadno, početkom 2020. godine podnio neopozivu ostavku. A zašto je podnio ostavku?

Poslovično uobičajeno, hrvatska je javnost ostala uskraćena za svoje pravo na informaciju. Jer, zašto bi Hrvati imali ono što imaju Nijemci.

Primjerice, u Njemačkoj je prije tri godine bila čuvena scena ispred sjedišta Deutsche banke u Frankfurtu. Jedno jutro je osvanulo preko stotinu policajaca u pancirnim vestama, naoružani s dugim cijevima, te su blokirali centralu ove najveće njemačke, i jedne od najvećih poslovnih banaka u svijetu. Ta opsada je trajala satima. Nitko nije mogao iz objekta izaći, a to je sve učinjeno zbog osiguranja dokaza, jer je banka kršila njemačke zakone, i štetila njemački proračun.

Nijemac ima pravo na svoju Narodnu banku koja nadzire poslovne banke na zakonitost poslovanja, ali Hrvat nema. Zato Nijemac plaća stambeni kredit za jedan i pol do 2 posto, zato mu je potrošački kredit 3%, a Hrvati plaćaju dvostruko više.

Stvar je vrlo jednostavna. Zakonitost i red znače tržišnu sigurnost, i to je u interesu velike većine građana. Kršenje zakona, pak, i korupcija, koja je moguća isključivo uz asistenciju državnih tijela, ili institucija kao u ovom slučaju HNB-a, to je od koristi isključivo uskoj šačici moćnika, a protivno interesima ogromne većine hrvatskih građana.

Kako vi iz HNB-a možete dopustiti da poslovne banke sustavno krše europsku Uredbu o zaštiti podataka, bankarsku tajnu, te sudjeluju u lihvarskim rabotama protiv vlastitih klijenata?

Osobno sam vam pisala da Addiko banka daje podatke, bez suglasnosti klijenta banke, agenciji za naplatu potraživanja, koja mafijaškim načinom prijeti obiteljima te ih telefonski uznemirava. Pa mi smo članica EU, a ne divlji zapad. HNB je bio dužan podnijeti kaznenu prijavu protiv odgovornih u Addiko banci, te Upravi banke oduzeti odobrenje za rad. HNB je dužan skrbiti da financijske institucije rade zakonito.

U zakonu o HNB-u jasno je opisana vaša nadležnost. Ako nekakva tvrtka daje usluge iz područja financija, onda se ona ne mora krstiti imenom „banka“, već ona automatski spada pod nadzor ili HNB-a ili HANFE.

Vaše, i tvrdnje HANFE, da niste nadležni za poslovanje B2 kapitala ili EOS Matrixa, koji otkupljuju od banaka kredite bez suglasnosti korisnika, a što je eksplicitno u suprotnosti s europskom Uredbom o zaštiti podataka, netočne su.

Usto, skandalozni hrvatski sudovi prihvaćaju tužbe na temelju ugovora o tzv. cesiji. Ali cesija postoji samo ako su tri strane nešto dogovorile, te potpisale. Ovdje se klijente ništa ne pita. A znamo i zašto. Banke prodaju svoje potraživanje za 20%, a od klijenata se traži 100 i više % duga, te im se zaračunavaju još i kamate.

Kako su svjesni da je riječ o kaznenom djelu lihvarstva, sudovi uopće ne traže legitimaciju tih agencija, već prihvaćaju ugovore o cesiji u kojima nisu navedeni iznosi ili, pak, ugovore u kojima su iznosi zacrnjeni.

Ovdje je malo reći da se zakoni od strane sudova i HNB-a krše – vi zakonima brišete pod.

Vi otvoreno ne primjenjujete zakone, zlonamjerno i netočno ih interpretirate, samo kako biste pogodovali šačici moćnika iz tih banaka i lihvarskih agencija, te njihovim političkim zaštitnicima.

Pitam vas ljudski. Možete li spavati sa sviješću da obiteljima s dvoje, troje ili petero djece uzimate krov nad glavom, pritom kršite njihova građanska i ljudska prava, a oni vas kroz svoju sirotinju financiraju – vas, koji ste zaduženi zaštititi ih?

Za svoje protuzakonito djelovanje ćete kad-tad odgovarati, i mi Hrvati ćemo se izboriti za vladavinu prava,
kao što smo se do sada znali izboriti i protiv opasnijih protivnika – nego što je ova sadašnja korumpirana vlast.

Karolina Vidović Krišto

Izvor: Kamenjar.com/PDN/Foto:screenshot

Izvorni autor: Kamenjar.com

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.