KAROLINA VIDOVIĆ-KRIŠTO: ‘Milanović je evoluirao u političkog Hrvata, a Plenković je klasični politički Jugoslaven koji se ponaša kao da je mali Tito’

03.01.2021. 10:41:00

POLITIČKI PRESJEK GODINE

Kao novo lice u saborskim klupama, Karolina Vidović-Krišto iz Domovinskog pokretapregledano, pustiti  nam je politički prokomentirala godinu koju smo ostavili za nama.

Kako politički ocjenjujete godinu na izmaku?

Hrvatska se, nažalost – gledajući čisto politološki – jednostavno srozava. Politička odgovornost umjesto da se povećava, ona se srozava. Političke elite uopće se ne trude sakriti zlouporabe koje čine hrvatskim građanima. Možemo reći da politička elita jedino što uspješno radi je kontrola pravosuđa i medija, što je samo po sebi vrlo zabrinjavajuće.

Što se u Hrvatskoj moglo bolje učiniti, a nije?

Vlada je, na primjer, mogla Hrvatskom saboru dati na uvid sve ugovore vezane uz vjetropark Krš-Pađene i samo na tom projektu mogla hrvatskim građanima uštedjeti više od dvije milijarde kuna. Vlada je mogla putem međunarodne pravne pomoći istražiti tajne račune hrvatskih građana u poreznim oazama – jer to je u međuvremenu moguće, i na taj način vratiti milijarde eura hrvatskim građanima. Vlada je mogla sve aktere afere Janaf politički sankcionirati, znači, svi ministri i dužnosnici koji su zalazili u mračni klub tog Kovačevića morali su biti razriješeni svojih funkcija. Znači, Vlada se morala početi europski odgovorno, a ne balkanski gramzljivo ponašati.

Kako ocjenjujete rad Vlade i Sabora?

Jadno i nedoraslo.

Što su dobro napravili, a što su propustili učiniti?

Nije mi namjera imati generalno negativan stav. Ali ovoj Vladi je vrlo teško naći pozitivne strane, a samim time i Saboru koji čini tu vladajuću većinu. Jedino čime se Vlada bavi je politički marketing  i sprječavanje  slobodarskog i neovisnog novinarstva, a drugo čime se bavi jest skrivanje vlastitih nepodopština. Kako objasniti da jedna Angela Merkel mora nastupiti pred istražnim povjerenstvom u slučaju Wirecard, ili Ursula von der Leyen koja mora odgovarati na vrlo neugodna pitanja u slučaju afere “Beratervertrag”. A Andrej Plenković se ponaša kao da je mali tito i jednostavno odbija Hrvatskom saboru na uvid dati ugovore što je po zakonu dužan učiniti, ili na primjer odbija odgovoriti na moja zastupnička pitanja na koja je prema Ustavu i Poslovniku obvezatan odgovoriti.

Što smatrate da bi moglo bolje i na kojem području?

Temeljni hrvatski problem je nefunkcionalnost pravnog poretka, to jest nefunkcioniranje vladavine prava. Vladavina prava je kao katalizator u autu. Ukoliko katalizator ne funkcionira, motor će primiti neželjene tvari, te će se na kraju pokvariti. Gdje nema prava, nema ni pravde, gdje nema pravde, nema ni društvenog napretka.

Što je najznačajnije što ste vi napravili ove godine?

Ne želim ovdje glumiti skromnost, ali učinila sam premalo, jer hrvatski su problemi doista preveliki i toliko toga se u svim segmentima mora popravljati i ispravljati. Ovdje treba naglasiti da saborski zastupnik, ukoliko želi odgovorno obnašati svoju funkciju, uopće nema stvarnih mogućnosti. Uzmimo u obzir da saborski zastupnici u svim europskim državama imaju stručnu pomoć i asistente, a u Hrvatskom saboru, ako niste predsjednik nekog Odbora, nemate ni ureda, ni broja telefona. To je, nažalost, namjerno srozavanje kvalitete političkog djelovanja. Na taj način političke elite mogu lakše zlouporabljivati svoju moć, a kao što znamo, kada institucije ne rade svoj posao, tada nastaje korupcija.

Kako ocjenjujete svoju konkurenciju i njihovo djelovanje u godini na izmaku?

Nikoga ne smatram konkurencijom u o onom negativnom kontekstu, i raduje me svaka inicijativa ukoliko doprinosi razvoju Hrvatske. Smatram, recimo, pozitivnim pojedine antikorupcijske inicijative kolegice Benčić ili kolegice Ahmetović, iako smo ideološki potpuno različite. Ali svatko tko shvaća da je temeljni, početni i ključni problem hrvatske države i društva korupcija, imat će moju potporu.

S kim od njih biste se u budućnosti mogli vidjeti u nekoj vrsti suradnje?

U prethodnom odgovoru sam rekla – svatko tko hrvatsku državu vidi kao uređenu europsku državu u kojoj funkcionira vladavina prava, s takvima mogu surađivati.

Kakvi su Vaši planovi za iduću godinu i lokalne izbore. Možete li nam nešto otkriti?

Trenutačno sam potpuno posvećena svom radu u Hrvatskom saboru, tako da o drugim planovima nije vrijeme govoriti.

Koji je po Vama politički događaj godine?

Opći svjetski strah koji je zavladao u svezi Corona virusa.

Možete li nam izdvojiti najpozitivniji politički događaj, ali i najnegativniji?

Najpozitivniji politički događaj je velik broj novoizabranih saborskih zastupnika koji se ne daju ušutkati, koji imaju demokratsku samosvijest i uporno se zalažu za promjene, a najnegativniji je potpuno drsko ignoriranje i izostanak političke odgovornosti od strane političkih moćnika u svim aferama, poput Krš-Pađene ili Janaf.

Kako ocjenjujete rad predsjednika Milanovića?

Milanović je čovjek privilegirane skupine te tzv. Komunističke mladeži, te od njega nemam nikakvih posebnih očekivanja, ali mogu istaknuti pozitivnom njegovu politiku prema Hrvatima u BiH.

Kako komentirate prepirke premijera i predsjednika u ovoj godini. Je li to bila predstava za javnost?

Naravno da jest, jer čim su dogovorili zbrinjavanje svojih kumova u diplomatskim misijama, prepirke su prestale. Njih dvojica su u principu iz istog političkog spektra, s tim da je Milanović evoluirao u političkog Hrvata, a Plenković je klasični politički Jugoslaven.

Imaju li Hrvati vlast kakvu zaslužuju?

Nemaju.

Izvor: Dnevno.hr/PDN/Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Izvorni autor: Tea Šojat/Dnevno.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.