Karolina Vidović Krišto: Porezni obveznici Končaru isplatili 330 milijuna kuna

10.03.2021. 12:40:00

Nezavisna saborska zastupnica Karolina Vidović Krišto izjavila je u srijedu da je glavnoj državnoj odvjetnici Zlati Hrvoj Šipek prijavila korupciju u privatizaciji i poslovanju brodogradilišta Brodotrogir, pri čemu su porezi obveznici Danku Končaru isplatili 330 milijuna kuna.

“Dok svjedočimo svakodnevnom padu životnog standarda i gubljenju egzistencija hrvatskih obitelji, vladajući moćnici nezaustavljivo krše zakone pljačkajući imovinu hrvatskih građana, a slučaj Brodotrogira bi mogao puniti rubriku ‘Vjerovali ili ne'”, ustvrdila je na konferenciji za novinare Vidović Krišto.

Danko Končar je od hrvatske vlade 2013. godine dobio u vlasništvo Brodotrogir, pri čemu je u ugovoru navedeno da kupovna cijena iznosi jednu kunu, a svi dugovi Brodotrogira prelaze na Vladu. “U ugovoru stoji da kad novi vlasnik isplati tu kunu u roku 30 dana dobiva prvu ratu državnih potpora u iznosu od 130 milijuna kuna. Sve skupa, hrvatski porezni obveznici su Končaru isplatili 330 milijuna kuna”, rekla je Vidović Krišto.

Cijeli posao u biti je bio pokriće za izvlačenje državnih novaca iz proračuna, a najbolji dokaz tomu je da direktor, izvjesni Mateo Tramontana, koji je i prije upravljao s brodogradilištem i pretvorio ga u ruinu, nastavio biti direktor i u novim vlasničkim okolnostima.

“Svakomu je jasno da se to protivi ne samo poslovnoj, nego i zdravorazumskoj logici, i da je riječ o nečasnim rabotama”, kaže zastupnica.

Država je svih ovih godina imala mogućnost nadzora i raskida ugovora, ali državne institucije ne služe građanima, već moćnicima. “Rezultat tog kriminala i bezakonja su radnici bez plaća, već osam mjeseci, te masovni otkazi – Brodotrogir je u vrijeme Končareva preuzimanja imao 1200 zaposlenih, a sada ih ima 250”, naglasila je.

“Ovako otvorenu korupciju nema nijedna država Europske unije, pa ćemo na ovom slučaju pokazati da će pravda pobijediti nepravdu, jer nisu prekršeni samo hrvatski već i europski zakoni. Svim dopuštenim demokratskim sredstvima prisilit ću institucije da ovaj slučaj do kraja rasvijetle, te obeštete radnike i državni proračun”, poručila je Vidović Krišto.

Jugo-manager Končar još u komunizmu je zbog korupcije ležao u zatvoru, a danas baca na ulicu poštene hrvatske radnike, dok ga istovremeno korumpirani mediji prikazuju kao velikog graditelja, kao na trenutnom slučaju projekta u Zagrebu, rekla je Vidović Krišto. (Hina)

Izvor: Kamenjar.com/PDN/Foto:Hina/kamenjar

Izvorni autor: Kamenjar.com

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.