Karolina Vidović Krišto upozorila na protuzakonite presude hrvatskih sudova

21.05.2021. 12:59:00

Nezavisna zastupnica Karolina Vidović Krišto izvijestila je u petak da je ministru pravosuđa Ivanu Malenici uputila dopis kojim ga upozorava na “rijetko viđeno protupravno zlostavljanje od strane kriminalnih skupina i otvoreno protuzakonite presude hrvatskih sudova”.

Vidović Krišto iznijela je slučaj šesteročlane obitelji Strjački iz Zaprešića kojoj je RBA zadruga u ovršnom postupku oduzela jedinu nekretninu, pri čemu je sudac presudio temeljem dokumenta u kojem su svi bitni elementi ugovora, od iznosa ugovora do drugih podataka, zacrnjeni.

“Prihvaćanje takvog dokumenta kao legitimacije je neviđeno i skandalozno i nedvojbeno kazneno djelo svih sudaca i drugih sudskih službenika koji su sudjelovali u tom postupku”, poručila je zastupnica.

Naglasila je da je obitelji Strjački oduzeta kuća vrijednosti 320 tisuća eura zbog duga od 39 tisuća eura. Riječ je o obitelji s dvoje članova s posebnim potrebama, s majkom koja je onkološki pacijent, napomenula je.

“Riječ je o takvoj zlouporabi od strane hrvatskih sudova da slobodno možemo reći da te zlouporabe prelaze sve granice zdravog razuma, te pozivaju na uzbunu. Razina zlouporabe od, konkretno, suda u Novom Zagrebu sa stalnom službom u Zaprešiću, te Županijskog suda u Osijeku, su takve da te odluke nitko ne može braniti, jer su nedvojbeno čisti kriminal”, ustvrdila je.

“Nulta točka na svakom sudu ovoga svijeta je legitimiranje stranaka. Ovdje se stranke legitimira, i sud to prihvaća, na način da se priloži ugovor sa zacrnjenim iznosima i svim bitnim odredbama. Ne trebam vam govoriti kako bi vas netko, u bilo kojoj instituciji u bilo kojoj civiliziranoj državi, gledao da priložite, primjerice, poreznu prijavu sa zacrnjenim iznosima prihoda, rekla je.

Proglasili bi vas, dodala je, psihički rastrojenim. Ali hrvatski sud smatra takav falsifikat vjerodostojnim dokumentom, te hladnokrvno oduzima obitelji Strjački njihov jedini dom”, kazala je Vidović Krišto.

Ustvrdila je da je ovime hrvatsko pravosuđe dostiglo novu granicu divljanja i kršenja prava hrvatskih građana te poručila ministru Malenici, premijeru, državnoj odvjetnici, DSV-u i Vrhovnom sudu da su dužni ovaj slučaj odmah uzeti u obradu jer su, istaknula je, ovakav kriminalni pristup su hrvatski sudovi uzeli kao praksu djelovanja.

Ovu situaciju možemo smatrati ustavnom krizom, jer je dokumentirano kriminalno djelovanje sudstva, čime se ugrožava cijeli društveni poredak. Stoga su svi državni čimbenici dužni odmah djelovati kako bi se ova zlouporaba zaustavila, smatra Vidović Krišto.

Dodala je da ovaj primjer dokumentira kršenje i zlouporabu zakona kao metodu funkcioniranja u RH te da oni dužnosnici koji svojim nedjelovanjem ne spriječe ovo pravno barbarstvo postaju sudionici u tom barbarstvu.

Ne bude li trenutačne reakcije ministarstva i Vlade, ovo pitanje ću aktualizirati pred Europskom komisijom, jer je ovo eklatantno kršenje ugovora o EU te plastični primjer nepoštivanja načela vladavine prava, a ovakvo ponašanje hrvatskih državnih vlasti za posljedicu može imati postupak pred Europskom komisijom zbog kršenja Ugovora o EU i financijske sankcije za državu, najavila je. (Hina)

Izvor: Dnevno.hr/PDN/Foto:Dnevno.hr

Izvorni autor: HINA/Dnevno.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.