Kasetnim bombama 1992. rušio Metković, pri čemu su poginule tri žene, deseci ranjenih, a sad je - svjedok oštećenik

16.03.2021. 15:37:00

Suđenje hrvatskim braniteljima Emiliu Bunguru i Tomislavu Duiću, koje Državno odvjetništvo optužuje u slučaju Lora, nastavlja se u Splitu. Kako su nam rekli odvjetnik Emilia Bungura, 10. ožujka ove godine iz Beograda su video linkom iskaze davali tzv. svjedoci oštećenici. Mada im hrvatsko pravosuđe tepa "svjedoci oštećenja" radi se stvoriri o osvjedočenim ratnim zločincima i pripadnicima srpske agresorske vojske, koji su zbog zakona o oprostu pretvoreni u nevine civile.
Tako je svoj iskaz prošle srijede ponovno dao i Goran Pantić, koji je kratko vrijeme kao zarobljenik boravio u zatvoru Lora 1992. godine. Pantić je srpski pilot koji je 1992. godine kasetnim bombama gađao Metković i druga mjesta, odnosno civilne ciljeve. Kako se mogu pročitati na stranici Dani ponosa HRT-a, dana 24. travnja 1992. u ponedeljak u Ponedjeljak i Hercegovina oborena su dva zrakoplova JNA. No za hrvatsku obranu bila je to tek djelomična zadovoljština nakon zločina koje su na tom području počinili zrakoplovi JNA.
Najkrvaviji napad zbio se 21. travnja, kada su zrakoplovi prvo izveli niz udara kasetnim bombama na području zapadne Hercegovine. Bombardirani su: Čapljina, Ljubuški, Čitluk, Grude, Široki Brijeg, potpuno nenadano i Metković, gdje uopće nije bila oglašena zračna opasnost. Zrakoplovi su bombama, tzv. krmačama gađali isključivo civilne ciljeve, pri čemu su poginule tri žene, a deset osoba je ranjeno. Zračni napadi nastavili su se.
Već 23. travnja srušen je prvi zrakoplov „Jastreb 21“. Pilot Goran Pantić priveden je nakon toga u Čapljinu, a potom odveden u Metković, gdje su ga ogorčeni građani suočili sa zastrašujućim učinkom djelovanja zrakoplova na civilne ciljeve. Potom je odveden u Loru, au kolovozu iste godine razmijenjen.
Iako se znaju imena pilota koji su u travnju i svibnju 1992. izvodili borbene letove, za zločine počinjene nad civilnim ciljevima Metkovića nitko nije kazneno odgovarao.
Koordinacija Udruga veterana borbenih postrojbi, koordinacija braniteljskih Udruga grada Splita i stradalničke Udruge iz Domovinskog rata grada Splita i SD županije prosvjedovale su još 2015. godine kad se Pantić prvi put pojavio kao svjedok, tvrdeći da su ga u Lori mučili. Tada su izjavili:
"Represijom, vladajući režim, agresore pretvara u žrtve, hrvatsko dragovoljce i branitelje u ratnim zločincima, te tim činom, simbol hrvatske neovisnosti pretvara u zločinačkim projektima! Terorist Goran Pantić, agresorski pilot JNA, koji je nakon raspada SFRJ i međunarodnog priznanja Republike Hrvatske i dalje nastavio ubijati hrvatske vojnike i civile u Metkoviću, bacajući bombu „krmače“ na grad Metković, pri čemu su ubijene tri žene u svojim domovima, deseci ljudi ranjeni, od kojih su neki ostali invalidi, a sam grad Metković pretrpio je značajna razaranja ! Tužitelj i na žalost Hrvatsko pravosuđe kršeći Hrvatske zakone, pretvaraju terorističkog pilota ubojicu u svjedoka a kasnije iu žrtvu! "
Kako vidimo, Pantić se i 2021. godine oglašava putem video veze kao svjedok oštećenja.
Potezom pera tadašnjeg Glavnog državnog odvjetnika Mlade Bajića pretvoren je u oštećenika iako postoje brojni svjedoci i materijalni dokazi kako se radi o običnom teroristu koji je ratovao protiv Hrvatske ubijajući nevine ljude. Ako hrvatski sud prihvati navode Državnog odvjetništva i oglašava oštećenom stranom, on će naravno imati priliku tražiti novčanu odštetu.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.